08 March, 2012

Ciorbă de fasole uscată cu afumătură

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.


Ingrediente:
- juma' de kil de fasole uscată
- costiţă afumată de un lat de palmă
- o palmă de şorici
- o ceapă mare
- un morcov mare
- o ţelină medie
- două linguri de pastă de roşii
- un pic de ulei
- cimbru
- sare, piper

Tai costiţa în bucăţi de lungimea şi grosimea unui deget şi o pui la fiert la un loc cu şoriciul tăiat fâşii. În altă oală, mai mare, pui la fiert fasolea uscată.

După vreo oră, strecori fasolea şi arunci apa în care a fiert. Pui peste fasole costiţa şi şoriciul cu tot cu apa în care au fiert. Adaugi şi morcovul şi ţelina tăiate cubuleţe şi le pui pe toate la fiert la foc mediu. Completezi cu apă cât e nevoie, ca să iasă o ciorbă mai grosuţă, aşa cum se cuvine.

Toci ceapa şi o prăjeşti într-un pic de ulei, fără s-o laşi să se ardă. Adaugi pasta de roşii şi nişte cimbru şi le mai laşi un pic pe foc, apoi verşi prăjeala în oala de ciorbă.

Ăsta e un moment bun s-o potriveşti de sare şi de cimbru.

O mai laşi pe foc vreo juma' de oră sau mai mult, dacă e nevoie, amestecând din când în când în doru' lelii, până când a fiert bine fasolea, iar ciorba nu mai e limpede, ci s-a tulburat.

Merge bine cu pâine de casă, ceapă de apă, usturoi şi murături.










No comments:

Post a Comment