26 March, 2012

Ciorbă ardelenească cu cartofi şi afumătură

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 600 g de costiţă afumată
- 500 g de smântână
- 4-5 cartofi mari
- 1-2 morcovi
- o ţelină mijlocie
- două cepe
- o cutie de roşii decojite în bulion
- tarhon în oţet
- o legătură de leuştean
- sare, piper

Scoţi costiţa de pe os şi o tai în fâşii subţiri, apoi o pui la fiert în apă cu un pic de piper, timp de o oră. Nu uita să-i iei spuma. Între timp, numa' bine ai vreme să cureţi şi să tai legumele: morcovii şi ţelina tocate mai mărunt, iar cartofii, în bucăţi mai mari.

După ce a fiert costiţa o oră încheiată, o scoţi din oală şi o scurgi bine. În apa rămasă în oală pui la fiert morcovii, ţelina şi cartofii, iar costiţa o pui la rumenit într-o tigaie. Când s-a prăjit un pic, pui şi ceapa, până când se înmoaie şi se sticleşte. Adaugi în tigaie roşiile decojite în bulion şi le laşi pe toate câteva minute la foc mic, apoi verşi tot în oala de ciorbă. Tot acum pui în oală şi o lingură de tarhon în oţet, mărunţit bine. Completezi apa, dacă e nevoie, ca pentru o ciorbă mai groasă.

Când legumele au fiert 25 de minute, stingi focul. Verşi în oală smântâna şi leuşteanul tocat şi amesteci vârtos. O potriveşti de sare, apoi îi pui un capac şi o laşi un pic să se odihnească.

Merge bine cu pâine pe vatră şi ardei iuţi, cruzi sau muraţi.








No comments:

Post a Comment