19 April, 2020

Salată orientală

Băleşti după o mâncare ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant românesc ?
Încetează cu prostiile, pune pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi du-te la piaţă !
(Nu uita să-ţi scrii declaraţia !)

Ingrediente:
1 kg de cartofi (fierţi în coajă)
4 ouă (fierte tari)
250 g de măsline fără sâmburi
2 cepe roşii
piper măcinat

Dressing:
200 ml de apă
2 linguri de oţet
o linguriţă cu vârf de zahăr
o linguriţă rasă de sare
3 linguri de ulei de măsline



02 December, 2019

Omletă la pungă

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 4 ouă
- 2-3 frunze de varză
- o ciupercă mare
- două felii de şuncă slabă
- 3 linguri de mozzarella rasă
- o lingură de smântână
- 2-3 linguri de lapte
- busuioc uscat
- sare, piper

Înainte de orice, pui la fiert o oală cu apă.

Toci fin varza şi, într-o pungă mai rezistentă (de genul celor pentru congelator), o freci bine cu un pic de sare.

Până când varza se înmoaie un pic, toci mărunt ciuperca şi şunca, pe care le adaugi apoi peste varză, împreună cu ouăle, mozzarella rasă, smântâna, laptele, un praf de busuioc uscat şi nişte piper.

Omogenizezi bine tot amestecul, apoi înnozi bine punga şi o pui la fiert în apa clocotită, cu capac, timp de 18 minute. La jumătatea timpului, întorci punga cu susul în jos.

O serveşti fierbinte, cu ketchup (sos iute) şi/sau cu roşii.




28 September, 2019

Chiflă ciabatta cu ou şi chestii

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- o chiflă ciabatta
- două ouă
- mozzarella
- unt
- sare, piper
- celelalte ingrediente pot fi orice te taie capul şi în orice combinaţie te taie capul: friptură rămasă de ieri, mezeluri de orice fel, ceapă, usturoi, măsline, murături, legume tocate, mazăre, porumb etc.

Tai capacul chiflei şi o scobeşti de miez. O ungi bine cu unt în interior, apoi pui în ea ce vrei. Torni peste ingrediente ouăle bătute bine cu nişte sare şi piper, apoi bagi chifla în cuptorul preîncălzit, la foc mic, timp de vreo 20 de minute.

Când oul s-a închegat, scoţi chifla, aşezi deasupra mozzarella rasă (sau orice altă brânză care se topeşte frumos) şi o mai laşi în cuptor vreo 10-15 minute, până când brânza a căpătat o culoare aurie, apetisantă.







26 August, 2019

Supă-cremă de castraveţi (rece)

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 4-5 castraveţi potriviţi
- 2-3 căţei mari de usturoi
- 300 g de iaurt
- 100 g de smântână
- o legătură de mărar
- sare şi piper

Curăţă castraveţii şi usturoiul şi taie-i în felii. Pasează-i cu un blender până când obţii o pastă omogenă. Adaugă iaurtul şi smântâna şi continuă să pasezi.

Adaugă sare şi piper după gust, şi mărarul tocat mărunt, şi amestecă bine cu o lingură.

Păstreaz-o la frigider. Merge bine vara, cu covrigi fierbinţi.


25 August, 2019

Risotto (simplificat)

Dacă ai încercat de 18 ori să faci risotto
ca la mama lui, dar nu ţi-a ieşit niciodată aşa,
ca la carte, adică bobul al dente în interior,
nu te panica! Ai nimerit unde trebuie.

Ingrediente:
- orez
- un cub de găină
- două linguri de unt
- sare

Teoria zice că, pentru risotto, trebuie să foloseşti orez Arborio cu bob rotund. Aşa o fi, nu zic nu. Dar poţi folosi fără grijă orice fel de orez cu bob mare şi sănătos.

Pentru început, pune la fiert apa.

Într-un vas antiaderent (care are şi un capac potrivit) pune o lingură de unt şi pune-l pe foc. Când untul s-a topit, adaugă orezul USCAT (nu-l spăla înainte!) şi căleşte-l uşor, până când boabele au devenit translucide.

Cu măsura de orez, toarnă în vas FIX patru măsuri de apă clocotită. Pune şi cubul de găină şi nişte sare. Dă focul potrivit şi pune un ceas să sune peste 17 minute. (Sau cât scrie pe ambalajul orezului, minus trei minute.) Mai amestecă în el din când în când aşa, în dorul lelii.

Când a sunat ceasul, stinge focul, adaugă o lingură de unt şi amestecă-l bine în orez. Pune-i capacul şi lasă-l în pace cel puţin cele trei minute furate. Preferabil, vreo zece.

P.S. Orice altă reţetă de risotto (cu ciuperci sau cu usturoi şi parmezan sau cu ce vrei tu) se face fix la fel, adăugând chestiile suplimentare la momentul potrivit.

P.P.S. Dacă foloseşti spărtură de orez, pune 4,5 măsuri de apă.


13 May, 2019

Tocană de inimă de porc cu ciuperci

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 2-3 inimi de porc (1 kg)
- 1 kg de ciuperci Pleurotus
- 3-4 cepe mari
- o căpăţână de usturoi
- 800 ml de suc de roşii
- 3 foi de dafin
- ulei
- sare, piper

Tai inimile în două şi le speli bine în apă rece, cu grijă să elimini toate cheagurile de sânge. Apoi le pui la fiert cu un pic de sare. După ce iei spuma, le laşi să fiarbă la foc mic, cu capac, o oră jumate.

Între timp, numa' bine toci ceapa mare, usturoiul, mărunt, iar ciupercile, în bucăţi mari.

Când inimile s-au fiert, le răceşti în apă rece, apoi le tai în cuburi sau în felii, mai mari sau mai mici, după cum preferi.

Într-o oală antiaderentă (teflon sau ceramică) pui nişte ulei, apoi pui ceapa la călit. Când s-a înmuiat, adaugi nişte sare, apoi ciupercile. Şi nişte piper proaspăt măcinat. Le căleşti pe toate împreună 2-3 minute, apoi adaugi în oală sucul de roşii, foile de dafin, inimile tocate şi usturoiul tocat.

Dai focul mare, îi aşezi un capac şi o laşi să fiarbă în legea ei vreo 15 minute.

Merge bine cu mămăligă sau cu piure de cartofi.



27 February, 2019

Fasole bătută

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 500 g fasole uscată
- 2-3 morcovi
- o ţelină mică
- un păstârnac
- o ceapă mare
- 4-5 căţei de usturoi
- ulei
- sare, piper

Ingrediente pentru topping:
- două cepe mari
- un pahar de suc de roşii
- boia dulce
- ulei

Pui la fiert fasolea spălată bine şi înmuiată peste noapte. Separat, pui la fiert o ceapă întreagă, plus morcovii, ţelina şi păstârnacul tocate. Şi tot separat pui la fiert o oală cu apă.

Când fasolea a fiert 15 minute, o strecori şi o pui din nou la fiert în apă fierbinte din oala de rezervă.

Când fasolea s-a fiert şi se desprinde din coajă, o strecori, dar păstrezi un pic din apa în care a fiert. Ceapa fiartă o arunci, iar restul legumelor fierte, plus usturoiul crud, tocat, le pui peste fasole. Adaugi sare, piper şi un pic de ulei şi bagi blenderul în ele până când obţii o pastă fină. Dacă e nevoie, o poţi subţia cu apă de pe fasole, dar ţine cont că fasolea bătută se mai întăreşte după ce s-a răcit.

Într-o tigaie antiaderentă, prăjeşti două cepe tăiate peştişori (julienne) într-un pic de ulei. Când s-a înmuiat, adaugi un pic de sare, sucul de roşii şi o lingură de boia dulce. Amesteci bine totul, laşi să scadă un pic, apoi îi stingi focul.

Torni fasolea într-un vas larg şi nu foarte adânc, aşezi deasupra ceapa prăjită şi o laşi la rece cel puţin o oră.

Merge bine cu pâine prăjită şi cu murături.


21 November, 2018

Ostropel de pui

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 1 kg de pui (ciocănele, pulpe sau aripi)
- o cutie de roşii în bulion (450 g)
- o ceapă roşie mare
- o căpăţână mare de usturoi
- o jumătate de linguriţă de cimbru uscat
- o legătură de pătrunjel
- ulei
- sare, piper

Speli bine carnea de pui şi o usuci pe prosoape de hârtie.
Cureţi usturoiul. Zdrobeşti jumătate, toci cealaltă jumătate.

Într-un vas antiaderent încăpător prăjeşti carnea
pe ambele părţi. Pui pe ea sare şi piper.

Adaugi peste carne ceapa tocată mărunt şi usturoiul zdrobit,
şi le prăjeşti pe toate la foc mic, până când se înmoaie ceapa.

Adaugi roşiile în bulion, cimbrul şi un pahar de apă clocotită.

Aduci sosul la fierbere, acoperi cu un capac
şi le laşi pe toate să fiarbă la foc mic 20 de minute.

Adaugi usturoiul tocat şi laşi mâncarea pe foc încă un clocot.

Stingi focul şi presari pătrunjelul tocat.

Se serveşte fierbinte, cu piure de cartofi sau mămăligă.


21 June, 2018

Paste bolognese (simplificat)

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente pentru 4 porţii generoase:
- o pungă de paste (400 g)
- 600 g carne tocată (vită sau amestec)
- o ceapă mare
- 2-3 căţei de usturoi
- un morcov mare
- o ţelină mică
- o cutie de roşii decojite în bulion (450 g)
- 2-3 linguri de pastă de roşii
- parmezan ras
- dafin uscat
- busuioc, cimbru, oregano uscate
- sare, piper

Ceapa, usturoiul, morcovul şi ţelina, tocate mărunt, le căleşti câteva minute într-un pic de ulei de măsline. Apoi adaugi carnea. Le amesteci bine şi pui sare şi piper.

Când carnea s-a închis la culoare, adaugi roşiile decojite (şi tocate), pasta de roşii, două frunze de dafin, câte un pic de cimbru, oregano şi busuioc, şi amesteci bine câteva minute.

Adaugi două căni de apă şi laşi amestecul pe foc mic, cu capac, vreo oră jumate. Amestecă din când în când şi, dacă e nevoie, mai adaugă câte un pic de apă. La sfârşit, carnea trebuie să fie scăzută aproape complet.

Când a trecut o oră, numa' bine poţi să pui pastele la fiert (le fierbi cu un minut mai puţin decât scrie pe ambalaj).

Când carnea e gata, scoţi frunzele de dafin, adaugi pastele peste ea, amesteci bine şi le mai laşi pe foc un minut.

Le serveşti fierbinţi, cu parmezan ras.


13 November, 2017

Musaca de cartofi

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 4-5 cartofi mari
- 500-600 g de carne tocată (vită + porc)
- o ceapă mare
- un morcov
- un ardei gras roşu
- 2 linguri de pastă de tomate
- două ouă
- făină
- 200 g de caşcaval afumat
- unt, ulei
- sare, piper

Cureţi cartofii, îi tai în felii şi îi pui la fiert. După ce au fiert 10 minute, îi răceşti sub jet de apă rece, îi scurgi bine, le pui un capac ca să nu se usuce şi îi laşi deoparte.

Prăjeşti ceapa tocată mărunt şi morcovul dat pe răzătoarea mare într-o lingură de ulei până când se înmoaie un pic, apoi adaugi carnea. După câteva minute, adaugi şi ardeiul gras tocat mărunt. Le prăjeşti pe toate până când carnea s-a închis la culoare şi s-a prăjit bine.

Adaugi două linguri de pastă de roşii, vreo juma' de litru de apă, plus sare şi piper după gust, şi le laşi să fiarbă la foc mic până când amestecul a scăzut complet şi începe din nou să sfârâie.

Îl tragi de pe foc şi îl laşi să se răcorească un pic. Între timp, ungi bine cu unt o tavă (mică şi adâncă) sau un vas de Jena, apoi aşezi pe fund jumătate din feliile de cartof.

Adaugi în carne o lingură de făină şi două ouă crude, amesteci bine, apoi torni carnea în vas, peste cartofi. O tasezi bine, apoi o acoperi cu restul de felii de cartof.

Bagi tava (vasul) în cuptorul preîncălzit şi îl laşi vreo 15-20 de minute la foc potrivit. Scoţi tava (vasul), presari deasupra caşcavalul ras, apoi îl bagi înapoi încă 10 minute.

Merge bine cu murături (sau cu un sos iute, dacă te ţine limba).



28 October, 2017

Inimă de porc cu ciuperci şi smântână

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (şase porţii):
- două inimi de porc
- 1 kg de ciuperci (champignons sau Pleurotus)
- două cepe măricele
- 3-4 căţei de usturoi
- 500 g de smântână grasă
- sare, piper

Tai inimile în două şi le speli bine de tot sângele rămas în interior, apoi le pui la fiert cu un pic de sare. Când încep să fiarbă, iei spuma, apoi le laşi pe foc mic, cu capac, o oră jumate.

Între timp, numa' bine cureţi şi toci ceapa (mărunt), usturoiul (mărunt) şi ciupercile (cum vrei tu).

Într-un vas mare antiaderent (teflon sau ceramic) pui la călit ceapa şi usturoiul într-un pic de ulei. Când s-au înmuiat, adaugi ciupercile, apoi şi carnea. Le laşi să fiarbă în zeama lor la foc potrivit, cu capac, amestecând din când în când, vreo 25 de minute.

Spre sfârşit, mâncarea ar trebui să fie scăzută complet. (Dacă nu este, o poţi îngroşa cu o lingură de făină.)

Adaugi smântâna şi omogenizezi totul bine. O potriveşti de sare şi îi pui şi nişte piper.

Merge bine cu mămăligă sau cu un orez simplu.






Chifle divine

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (patru porţii):
- patru chifle ciabatta
- 700 g de carne de vită tocată
- un morcov mare
- o ceapă mare
- 3-4 căţei de usturoi
- o cutie de roşii decojite în bulion
- 400 g de mozzarella rasă (sau caşcaval afumat)
- câteva felii de salam picant
- o lingură de boia dulce
- 2-3 linguri de sos Worchester
- sare, piper

Într-un vas antiaderent (teflon sau ceramic) căleşti într-un pic de ulei ceapa şi usturoiul tocate mărunt şi morcovul dat pe răzătoare, până când se înmoaie. Apoi adaugi carnea şi le căleşti bine pe toate, până când apa lăsată s-a dus de tot, iar carnea s-a închis la culoare.

Adaugi o lingură de boia dulce, o cutie de roşii decojite în bulion (pasate), sosul Worchester, sare şi piper şi le laşi pe foc mic, cu capac, să fiarbă în legea lor vreo juma' de oră. Spre final, dacă amestecul nu a scăzut complet, poţi da focul mai mare.

Tai capacul chiflelor şi le scoţi miezul. Umpli chiflele cu carne, pui deasupra mozzarella rasă şi câteva felii de salam picant şi le bagi în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, vreo 10-15 minute.







25 June, 2017

Clafoutis cu cireşe

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 1 kg de cireşe
- 4 ouă mari
- 200 g de zahăr (+ trei linguri)
- 150 g de făină
- 500 g de smântână 20%
- 200 ml de lapte
- o fiolă de vanilie (o linguriţă)
- o lingură de unt

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Începi cu cireşele: le speli şi le cureţi de cozi şi de sâmburi. După ce le arunci pe cele stricate, plus că mai mănânci din ele cât le cureţi, ar trebui să-ţi rămână vreo juma' de kil de cireşe fără sâmburi. Le laşi într-un vas, pe un prosop de hârtie, să se scurgă bine. (Vezi P.P.S.)

Cu un tel sau cu mixerul baţi ouăle, apoi adaugi pe rând smântâna, laptele, vanilia, zahărul (200 g) şi, la sfârşit, făina.

Ungi bine cu unt un vas termorezistent (Jena), apoi îl tapetezi cu cele trei linguri de zahăr. Pui cireşele pe fundul vasului, apoi torni compoziţia peste ele.

Bagi vasul în cuptorul PREÎNCĂLZIT şi îl laşi la foc mediu-mic timp de vreo 40 de minute, până când s-a rumenit frumos.

Îl laşi să se răcească încet, preferabil peste noapte. Merge bine pudrat cu zahăr sau servit cu frişcă.

P.S. Când îl scoţi din cuptor, pare necopt la mijloc. Lasă-l să se răcească şi se va întări.

P.P.S. Instrumentul ăla de scos sâmburii n-a mers. Poate că e bun doar pentru vişine, care sunt mult mai mici, habar n-am. Până la urmă, ca să rămână cireşele cât mai întregi, am folosit un băţ chinezesc cu care am împins sâmburele prin gaura codiţei.






28 May, 2017

Negresă

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (tavă mică):
- 250 g de făină
- 200 g de zahăr (brun)
- 250 ml de lapte (integral)
- 100 g de unt
- 50 g de cacao
- 3 ouă
- un praf de copt
- două plicuri de zahăr vanil(in)at
- 200 g de ciocolată cu lapte
- 50 g de ciocolată neagră
- 100 g de smântână
- un praf de sare

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Porneşti de pe-acum cuptorul la foc mic.

Arunci într-un bol făina, zahărul, cacaoa, zahărul vanil(in)at, praful de copt şi un praf de sare, şi le amesteci bine.

Separat, baţi cu un tel (sau cu un mixer vertical) laptele, ouăle şi untul topit până când se omogenizează, apoi torni amestecul în celălalt bol. Amesteci bine cu o spatulă, apoi torni compoziţia într-o tavă unsă bine cu unt.

Bagi tava în cuptor, la foc mic, pentru vreo 40 de minute. Când e gata, o scoţi şi o laşi să se răcească.

Topeşti cele două ciocolate şi smântâna în baie de apă, până când iese o cremă omogenă. O laşi să se răcorească un pic, apoi o torni peste negresă şi o întinzi uniform.

Merge bine cu frişcă sau cu o îngheţată albă.


23 May, 2017

Limbă cu măsline

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (trei porţii):
- o limbă de vită
- două cepe mari
- o cutie de roşii decojite în bulion (250 g)
- un pahar de vin alb
- 250 g de măsline negre
- 2-3 frunze de dafin
- sare
- ulei

Speli bine limba, apoi o pui la fiert. După ce i-ai luat spuma, laşi focul mic, îi pui un capac şi o laşi în pace două ore.

O răceşti complet în apă rece, o cureţi de piele, apoi o tai în felii sau în cuburi, cum preferi.

Toci mărunt ceapa şi o pui la călit într-un pic de ulei. Când s-a sticlit, aruncă limba peste ea şi căleşte-le pe toate la un loc, până când vezi că limba s-a prăjit un pic.

Adaugă roşiile în bulion (pasate), paharul de vin şi frunzele de dafin rupte în jumătăţi. Lasă-le să fiarbă la foc mic vreo 10 minute.

Adaugă măslinele şi lasă mâncarea pe foc încă 10 minute. Potriveşte-o de sare... şi e gata.

Serveşte-o fie caldă, cu mămăligă sau piure de cartofi, fie rece, cu pâine prăjită.


14 May, 2017

Puf de brânză

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 4 ouă
- 220 g de zahăr (100 + 120)
- 200 g de iaurt de băut
- 50 g de unt
- 400 g de cremă de brânză (Philadelphia)
- 100 g de făină
- o lămâie
- un praf de copt
- o fiolă (linguriţă) de esenţă de vanilie

Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Porneşte şi cuptorul de-acum, la foc mic.

Amesteci gălbenuşurile cu 100 g de zahăr, iaurtul, crema de brânză, coaja rasă de la o lămâie şi esenţa de vanilie şi le baţi bine pe toate. Adaugi făina amestecată cu praful de copt şi omogenizezi bine totul.

Separat baţi albuşurile cu restul de zahăr până iese o bezea ţeapănă.

Torni bezeaua peste compoziţie şi amesteci până la omogenizare.

Ungi bine cu unt o tavă antiaderentă (ceramică sau teflon), torni compoziţia în ea şi o bagi în cuptor. O laşi la foc mic, în legea ei, vreo 35-40 de minute, până când începe să se rumenească frumos.

O răstorni pe un platou şi o laşi să se răcească.
Merge bine cu sirop (sau dulceaţă) de fructe de pădure.






01 May, 2017

Cartofi Wedges

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- cartofi (noi)
- ulei
- praf de usturoi
- oregano
- boia dulce
- parmezan
- sare
- piper

07 April, 2017

Vacă în oală

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 1 kg de carne de vită
- 1,5 kg de ceapă albă
- piper negru boabe
- frunze de dafin
- ulei
- sare

Toci ceapa mai măricel, tai şi carnea în cuburi potrivite.

Într-o oală (preferabil antiaderentă) şi încăpătoare, rumeneşti ceapa în nişte ulei, apoi adaugi şi carnea. Le laşi pe foc până se duce zeama de la carne, iar aceasta a început să se prăjească.

Torni apă rece cât să acoperi carnea, pui un capac şi laşi oala pe foc mic timp de două ore. Mai amestecă din când în când şi, dacă e cazul, completează cu câte un pic de apă. Dar ai grijă, la sfârşit, sosul trebuie să fie scăzut şi grosuţ.

Cu 15 minute înainte să sune ceasul, adaugi trei frunze de dafin şi o lingură de piper boabe. Tot acum o potriveşti şi de sare.

Dacă vrei, o poţi servi cu un pic de ceapă verde tocată, presărată deasupra. Merge bine cu un pilaf sârbesc alături sau cu un piure de cartofi. Şi nişte ciuperci murate, bineînţeles.


03 April, 2017

Brioşe cu afine

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (12 brioşe):
- 200 g de făină
- 200 g de afine
- 150 g de zahăr
- 100 g de unt
- 180 g de smântână
- două ouă
- esenţă de vanilie (o fiolă sau o linguriţă)
- un praf de copt
- o lămâie
- sare
- forme de hârtie pentru brioşe

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Pasezi untul cu zahărul şi le amesteci bine. Acum, iei un tel, adaugi ouăle şi amesteci bine. Pui smântâna şi, da, amesteci bine. Adaugi acum un pic de sare, vanilia şi coaja rasă de la o lămâie. Şi amesteci bine.

Amesteci praful de copt cu făina. Pui o lingură de făină peste afine, restul îl torni în amestec şi omogenizezi totul bine.

Schimbi telul cu o spatulă din lemn, pui în amestec şi afinele date prin făină şi le amesteci cu grijă, să nu le spargi.

Pui cu grijă compoziţia în forme, până aproape de buză, apoi bagi brioşele în cuptorul preîncălzit şi le laşi la foc mic vreo 15-20 de minute, până când capătă o culoare aurie frumoasă.






23 March, 2017

Cartofi umpluţi la cuptor

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- cartofi mari
- ouă
- salam picant (Chorizo sau Salchichón)
- mozzarella rasă
- cheddar ras
- unt
- ketchup
- sare, piper

Speli bine cartofii, îi înveleşti în folie de aluminiu şi îi bagi în cuptor, într-o tavă, la foc mare. După vreo 45 de minute îi încerci cu o scobitoare, să vezi dacă s-au copt.

Între timp, mărunţeşti salamul picant şi razi brânzele.

Scoţi cartofii, le tai cu grijă un capac, apoi îi scobeşti cu o linguriţă, cu grijă să nu rupi coaja. Lasă pe margini şi pe fund un strat de cartof.

Întinde pe fund un pic de ketchup, pune un cubuleţ de unt, apoi un strat de mozzarella şi un strat de salam picant. Pune câte un ou în fiecare cartof, cu grijă să nu se spargă gălbenuşul. În cazul în care cartofii sunt foarte mari, poţi pune câte două ouă sau doar un gălbenuş în plus.

Sare, piper, apoi un strat de cheddar ras... Şi îi bagi din nou în cuptor, la foc mediu, timp de vreo 20 de minute.