29 September, 2013

Cartofi crestaţi la cuptor

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- cartofi de mărime mijlocie
- usturoi
- ierburi de Provence
- boia de ardei dulce
- ulei
- sare, piper

Cureţi cartofii de coajă şi îi crestezi pe lat, pe aproape toată grosimea lor. În crestături pui usturoiul tăiat în felii subţiri.

Presari pe ei ierburi de Provence, boia dulce, sare şi piper, îi aşezi într-o tavă unsă cu ulei, apoi îi stropeşti şi pe ei cu ulei.

Bagi tava în cuptorul preîncălzit şi îi laşi la foc mediu-mare până când se rumenesc frumos (40-50 de minute). Din când în când, scoţi tava din cuptor şi stropeşti cartofii cu ulei din tavă, cu o lingură.

Merg bine fie ca atare, fie ca garnitură la... orice.




28 September, 2013

Paste cu ciuperci şi smântână

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (patru porţii):
- o casoletă de ciuperci Pleurotus (500 g)
- o pungă de paste (400 g)
- două cepe
- 3-4 căţei de usturoi
- 300 g de smântână
- 200 g de caşcaval ras
- două linguri de unt
- două linguri de făină
- un pahar de lapte (200 ml)
- pătrunjel (verde, uscat sau congelat)
- sare, piper

Într-o tigaie încăpătoare şi antiaderentă (ceramică sau teflon) căleşti în unt ceapa tăiată "peştişori" până când se sticleşte, apoi adaugi ciupercile tăiate în fâşii subţiri şi le căleşti împreună încă vreo 10 minute, până când se rumenesc frumos.

Adaugi făina şi smântâna subţiată cu laptele şi amesteci bine. Tot acum pui şi usturoiul tocat mărunt, sare şi piper, şi dai în câteva clocote, până când se îngroaşă sosul.

Între timp, fierbi pastele în apă cu un pic de sare şi o lingură de ulei. Respectă întocmai timpul indicat pe ambalaj, ca să iasă al dente.

Când sosul s-a îngroşat, stingi focul şi adaugi pătrunjelul.

Torni sosul fierbinte peste pastele aşezate în farfurii şi presari deasupra caşcaval ras.









27 September, 2013

Cartofi cu costiţă şi ceapă

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (două porţii):
- trei cartofi mari
- 200 g costiţă afumată
- o ceapă mare
- o lingură de untură
- sare, piper, boia dulce

Cureţi cartofii, îi tai felii şi îi pui la fiert în apă cu sare. După ce apa începe să fiarbă, îi laşi 10 minute, apoi îi scoţi şi îi laşi la scurs.

Între timp, prăjeşti costiţa tăiată fâşii într-o lingură de untură, apoi o scoţi pe un prosop de hârtie. Pui la prăjit ceapa tăiată "peştişori", până când se închide la culoare, apoi o scoţi peste costiţă.

În untura rămasă în tigaie pui la prăjit feliile de cartof. După ce s-au prăjit pe-o parte, îi întorci, pui sare, piper şi o linguriţă de boia, apoi verşi peste ei costiţa şi ceapa şi le laşi până când s-au prăjit cartofii.

Se serveşte fierbinte, cu un pic de pâine de casă.









15 September, 2013

Chili con carne

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (şase porţii)
- 500 g carne de vită, tocată
- 3 cepe
- 4 căţei de usturoi
- un ardei capia (sau ardei gras roşu sau gogoşar)
- două cutii de fasole roşie (2x450 g)
- o cutie mică de porumb
- o cutie de roşii decojite şi tăiate (400 g)
- o linguriţă de chimen
- două linguriţe de chili
- ulei, sare, piper

Usturoiul, tăiat felii, îl căleşti timp de un minut în 3-4 linguri de ulei, apoi adaugi şi ceapa tocată şi o căleşti până când "se sticleşte".

Adaugi carnea tocată şi o zdrobeşti bine cu furculiţa, ca să se desfacă. Adaugi ardeiul capia tocat, chimenul şi chili şi le laşi la prăjit timp de vreo 10 minute, la foc iute, amestecând cu hotărâre.

Adaugi fasolea (scursă şi clătită), porumbul şi roşiile decojite. Le laşi pe toate să fiarbă la foc mic, cu un capac, timp de 30 de minute, amestecând din când în când. O potriveşti de sare şi pui şi nişte piper. Dacă e nevoie, pui câte un pic de apă, dar la sfârşit mâncarea trebuie să fie complet scăzută.

Se serveşte fierbinte.







07 September, 2013

Gulaş de oaie

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 1 kg de carne de oaie
- 1,5 kg de cartofi
- 2-3 cepe
- un ardei gras roşu
- o cutie de roşii decojite (400 g)
- o lingură de untură
- boia dulce
- boia iute
- chimen
- sare, piper

Toci ceapa şi o prăjeşti în lingura de untură, într-o oală încăpătoare, până când se sticleşte. Apoi adaugi patru linguriţe de boia dulce şi o linguriţă de boia iute şi amesteci bine.

Adaugi carnea de oaie, tăiată în cubuleţe mici, şi laşi oala la foc potrivit. Carnea îşi va lăsa apă şi va începe să fiarbă. Îi aşezi un capac, dai focul mic şi o laşi la fiert timp de o oră şi jumătate. Din când în când, amesteci în oală şi completezi apa, dacă e nevoie.

Între timp, numa' bine cureţi cartofii şi ardeiul gras şi le tai cubuleţe (mai mari sau mai mici, după preferinţă).

După ce carnea a fiert o oră jumate, adaugi o jumătate de linguriţă de chimen, apoi verşi în oală roşiile decojite şi tăiate în cubuleţe, cartofii şi ardeiul gras, şi le laşi la fiert la foc mic, cu capac, încă o jumătate de oră.

O potriveşti de sare şi piper (e bine să fie un pic iute) şi o laşi să se odihnească un timp.

Merge bine cu pâine de casă şi murături.










05 September, 2013

Ardei iuţi în oţet

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (pentru patru borcane de 800 g):
- 1 kg de ardei iuţi
- oţet
- cimbru uscat
- mărar
- sare
- zahăr

Pentru borcanele de 800 g: Aşezi ardeii în borcane (întregi sau tocaţi, după preferinţă), apoi în fiecare borcan adaugi câte un praf de cimbru uscat, două linguri de mărar tocat, două linguri de oţet, o lingură de sare şi o linguriţă de zahăr, apoi umpli borcanele cu apă clocotită.

Le închizi ermetic imediat, cât sunt fierbinţi.

Pot fi consumaţi după trei săptămâni.


10 June, 2013

Salată de vară cu fasole roşie

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- o cutie de fasole roşie (400 g)
- o cutie mică de porumb boabe
- roşii
- castraveţi
- un ardei gras verde
- 1-2 căţei de usturoi tocaţi mărunt
- măsline
- 3-4 felii de muşchi file afumat
- brânză Feta
- zeama de la o lămâie
- ulei de măsline
- sare, piper





28 April, 2013

Varză călită cu afumătură


Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- o varză mare (3-4 kile)
- 3 legături de mărar
- un litru de borş
- o cutie de roşii decojite în bulion
- afumătură (un ciolan sau o costiţă zdravănă)
- o palmă de slănină (afumată, nu fiartă)
- o palmă de şorici
- 3 foi de dafin
- sare, piper măcinat, piper boabe

Tai varza "fidea", o freci cu un pic de sare şi o laşi deoparte. Uşurel cu sarea, pentru că borşul şi afumătura sunt sărate.

Pui pe fundul oalei 5-6 felii de slănină şi le pui pe foc. După ce s-au prăjit şi şi-au lăsat untura, adaugi varza. O căleşti câteva minute, până se înmoaie.

Arunci în oală afumătura (carnea curăţată de pe ciolan sau costiţa tăiată felii, după caz), şoriciul tăiat fâşii, roşiile în bulion, mărarul tocat, foile de dafin, o lingură de piper boabe şi nişte piper măcinat.

Adaugi borş cât să cuprindă amestecul fără să-l acopere. Mai pui deasupra câteva felii de slănină. Bagi oala în cuptorul bine încins şi laşi focul mic. Cel mai mic. Foc de om zgârcit. Şi poţi să uiţi de ea acolo vreo patru ore. Chiar mai mult.

Când a scăzut, iar slănina şi varza de la suprafaţă au prins o culoare aurie sau chiar s-au ars un pic, e gata.

Merge bine cu mămăligă şi ardei iuţi.

P.S. Pentru varianta cu varză murată, înlocuieşti mărarul cu cimbru, iar sare nu mai pui deloc. E bine să speli straşnic frunzele de varză murată. Altfel, mâncarea va ieşi prea sărată.


24 April, 2013

Mămăligă cu afumătură la cuptor


Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 300 g kaizer
- două fire de cabanos
- două fire de crenvurşti de porc
- două căni de mălai grişat
- brânză de burduf
- patru ouă
- caşcaval afumat
- unt
- sare

Cureţi kaizerul de şorici şi de cartilaje şi îl tai în fâşii subţiri. Tai şi cabanosul şi crenvurştii în felii subţiri. Le prăjeşti pe toate într-o tigaie de teflon, fără ulei (doar cât îşi lasă kaizerul), până când se rumenesc frumos.

Între timp, faci o mămăligă din două căni de mălai. Ai grijă să nu iasă prea vârtoasă. Potriveşte-o de sare, ţinând cont că afumătura, brânza de burduf şi caşcavalul pot fi şi ele sărate.

Tapetezi bine cu unt un vas de Jena şi torni în el jumătate din mămăligă. Pui apoi afumătura prăjită şi nişte brânză de burduf zdrobită cu furculiţa, apoi acoperi cu restul de mămăligă. Lasă loc de un deget până la marginea vasului.

Faci patru adâncituri în mămăligă şi spargi în ele ouăle, cu grijă să rămână gălbenuşurile întregi. Presari deasupra caşcaval ras, cu generozitate.

Bagi vasul la cuptor, la foc potrivit, până când capătă o culoare aurie, frumoasă.

Merge bine la cină sau la un mic dejun întârziat, de weekend.











11 January, 2013

Carne de porc cu varză murată


Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 1 kg de carne de porc
- 2 kg varză murată
- 2 linguri de untură
- 2 linguri de pastă de roşii
- 1 linguriţă de boia dulce de ardei
- cimbru uscat
- sare, piper

Carnea, spălată şi tăiată în cuburi mici, o rumeneşti bine în două linguri de untură.

Pui peste carne varza tocată fin şi spălată bine (ca să nu iasă mâncarea prea sărată) şi o căleşti 10-15 minute.

Adaugi două linguri de pastă de roşii, o linguriţă de piper măcinat, o linguriţă de boia dulce de ardei şi un praf  de cimbru uscat. Amesteci bine tot, apoi adaugi apă cât să cuprindă bine toată mâncarea.

Îi pui un capac şi o laşi să fiarbă la foc mic timp de o oră. Amesteci din când în când, ca să nu se prindă. Dacă e nevoie, completezi apa.

După o oră, îi iei capacul şi o laşi să fiarbă încă 30', cu grijă să nu se prindă. La sfârşitul celor 30', trebuie să nu mai aibă apă aproape deloc. Tot acum, o potriveşti de sare, dacă e nevoie.

Merge bine cu mămăligă sau cu pâine de casă şi cu ardei iuţi, cruzi sau muraţi.