28 April, 2013

Varză călită cu afumătură


Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- o varză mare (3-4 kile)
- 3 legături de mărar
- un litru de borş
- o cutie de roşii decojite în bulion
- afumătură (un ciolan sau o costiţă zdravănă)
- o palmă de slănină (afumată, nu fiartă)
- o palmă de şorici
- 3 foi de dafin
- sare, piper măcinat, piper boabe

Tai varza "fidea", o freci cu un pic de sare şi o laşi deoparte. Uşurel cu sarea, pentru că borşul şi afumătura sunt sărate.

Pui pe fundul oalei 5-6 felii de slănină şi le pui pe foc. După ce s-au prăjit şi şi-au lăsat untura, adaugi varza. O căleşti câteva minute, până se înmoaie.

Arunci în oală afumătura (carnea curăţată de pe ciolan sau costiţa tăiată felii, după caz), şoriciul tăiat fâşii, roşiile în bulion, mărarul tocat, foile de dafin, o lingură de piper boabe şi nişte piper măcinat.

Adaugi borş cât să cuprindă amestecul fără să-l acopere. Mai pui deasupra câteva felii de slănină. Bagi oala în cuptorul bine încins şi laşi focul mic. Cel mai mic. Foc de om zgârcit. Şi poţi să uiţi de ea acolo vreo patru ore. Chiar mai mult.

Când a scăzut, iar slănina şi varza de la suprafaţă au prins o culoare aurie sau chiar s-au ars un pic, e gata.

Merge bine cu mămăligă şi ardei iuţi.

P.S. Pentru varianta cu varză murată, înlocuieşti mărarul cu cimbru, iar sare nu mai pui deloc. E bine să speli straşnic frunzele de varză murată. Altfel, mâncarea va ieşi prea sărată.


No comments:

Post a Comment