14 July, 2012
Pulpe de pui cu cartofi noi la cuptor
Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.
Ingrediente
- pulpe de pui
- cartofi noi
- usturoi
- ulei
- oregano uscat
- sare, piper
Speli bine cartofii noi şi îi tai în felii groase, cu coajă. Într-un castron, îi amesteci bine cu ulei, sare, piper şi oregano.
Îi aşezi pe fundul unei tăvi de friptură, pe un strat subţire de ulei. Pui deasupra pulpele (cu piele sau fără, după preferinţă), şi presari deasupra usturoiul tăiat în felii. Stropeşti cu ulei, apoi adaugi o cană bună de apă.
Acoperi tava cu o folie de aluminiu şi o bagi în cuptorul bine încins, timp de 40 de minute, la foc mediu.
După 40 de minute, scoţi folia şi mai laşi tava în cuptor încă 15 minute.
13 July, 2012
Găluşte cu caise
Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.
Ingrediente
- 20 caise bine coapte
- 4-5 cartofi mari (1kg)
- făină cât cuprinde (cam 400 g)
- două ouă
- 200 g pesmet
- 6 linguri de zahăr
- un plic de zahăr vanil(in)at
- o lingură de ulei
Mai întâi de toate, pui la fiert cartofii în coajă. Din momentul în care apa începe să clocotească, îi mai laşi 45 de minute.
Între timp, într-o tigaie teflonată, faci pesmetul. Pui o lingură de ulei şi cele 200 g de pesmet şi îl prăjeşti, cât să se închidă un pic la culoare, amestecând încontinuu. Apoi îl iei de pe foc, îl răstorni într-un castron şi îl amesteci bine cu 6 linguri de zahăr şi cu plicul de zahăr vanil(in)at.
Tot acum, până când fierb cartofii, speli caisele şi le scoţi sâmburii. Ca să-ţi fie mai uşor mai târziu, ai grijă să nu separi complet jumătăţile de caisă. Le aşezi pe o farfurie şi le presari cu un pic de zahăr.
Pui pe foc o oală cu apă, ca să fiarbă până când faci găluştele.
Când au fiert cartofii, îi cureţi de coajă, îi laşi un pic să se zvânte, apoi îi zdrobeşti. Adaugi ouăle şi făina şi frămânţi bine aluatul.
Iei aluat în bucăţi de mărimea unui ou, îl întinzi în palmă, pui o caisă şi o înveleşti bine. Dacă aluatul se lipeşte, foloseşti un pic de făină. Pui găluştele la fiert în apă clocotită, pe foc mic, până când se ridică la suprafaţă (cam 10 minute). Le scoţi cu spumiera şi le tăvăleşti imediat prin pesmet.
Le aşezi pe un platou şi mai presari pesmet peste ele. Se servesc fierbinţi.
09 June, 2012
Tăiţei cu lapte
Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.
- un litru de lapte
- 200 g de tăiţei
- un praf de sare
- 150 g de zahăr
- un plic de zahăr vanil(in)at
- scorţişoară
Pui laptele la fiert cu un praf de sare. Adaugi zahărul şi amesteci bine, până când s-a dizolvat complet.
Când laptele fierbe, adaugi tăiţeii şi plicul de zahăr vanil(in)at şi îi laşi să fiarbă la foc mic, conform timpului marcat pe ambalaj.
Merg la fel de bine şi calzi, şi reci, cu un pic de scorţişoară adăugată în bol.
29 May, 2012
12 May, 2012
Toci
Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.
- 5 cartofi mari
- 3 linguri de făină
- 2 ouă
- 200 g de telemea sau brânză de burduf
- o lingură de untură de porc
- parmezan ras
- smântână
- sare, piper
Cureţi cartofii şi îi dai pe răzătoarea mare. Într-un castron mare, pui cartofii raşi, ouăle, brânza sfărâmată, făina şi un pic de piper şi le amesteci bine. Mai pune şi un pic de sare, dacă e nevoie.
Ungi cu untură un vas de Jena, torni pasta de cartofi şi o presezi cu furculiţa, ca să se aşeze bine. Presari deasupra parmezan ras şi îl bagi la cuptor, la foc mediu. Îl laşi vreo 40-45 de minute, până când capătă o crustă aurie-maronie frumoasă.
Îl scoţi din cuptor, îl ungi cu câteva linguri de smântână, îl tai şi îl serveşti fierbinte.
Merge bine ca garnitură la orice fel de friptură sau simplu, la un prânz mai uşor.
30 April, 2012
Cartofi franţuzeşti
Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.
- patru cartofi mari
- 200 g telemea de vacă
- 4-5 ouă
- 400 g de smântână
- un pic de unt
- caşcaval ras sau parmezan ras
Speli cartofii şi îi pui la fiert în coajă, în apă cu sare. Ouăle le fierbi tari.
Cât timp dau cartofii în clocot vreo 30 de minute, numa' bine ai timp să razi sau să zdrobeşti brânza şi să cureţi ouăle şi să le tai în felii.
Cureţi cartofii sub jet de apă rece şi îi tai în felii. Ungi bine cu unt un vas de Jena şi începi să aşezi straturile: cartofi, brânză, ou, smântână. Din nou: cartofi, brânză, ou, smântână. Acoperi cu un strat de cartofi, mai pui un pic de smântână, caşcaval ras sau parmezan şi câteva cubuleţe de unt.
Bagi vasul la cuptor, la foc mijlociu, până când se rumeneşte frumos la suprafaţă.
22 April, 2012
14 April, 2012
Ştrudel cu brânză dulce şi stafide
Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.
- 500 g brânză de vaci
- 200 g zahăr
- 200 g stafide
- un ou
- un plic de zahăr vanilinat
- o lingură de smântână
- esenţă de vanilie
- două foi de plăcintă
Înainte de orice, pui stafidele la înmuiat în apă cu 2-3 picături de esenţă de vanilie.
Într-un castron, amesteci bine brânza, zahărul, zahărul vanilinat, smântâna şi stafidele înmuiate.
Tai foile de plăcintă în şase. Pui compoziţie pe jumătate de foaie, o pliezi şi o lipeşti. Le aşezi în tavă, pe hârtie de copt, şi le ungi bine cu ou bătut.
Le bagi în cuptorul preîncălzit şi le laşi la foc mic aproximativ 30 de minute, până când au căpătat o culoare frumoasă.
Miel cu tarhon
Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.
Ingrediente:
- 1,5 kg carne de miel
- 2 cepe
- pastă de roşii
- un pahar mare de vin alb
- zeama de la o lămâie
- o lingură de tarhon în oţet
- ulei
- sare, piper
Speli carnea şi o tai în bucăţi. O pui la rumenit într-o cratiţă cu un pic de ulei, la un loc cu ceapa tocată.
Când ceapa s-a topit, iar carnea s-a rumenit frumos, adaugi tarhonul tocat, zeama de la o lămâie, o lingură de pastă de roşii şi un pahar mare de vin alb. Laşi la fiert la foc mic vreo 40 de minute, până când a scăzut frumos.
E un moment bun s-o potriveşti de sare. Dacă e prea subţire, o poţi îngroşa cu un pic de făină.
Merge bine cu piure de cartofi sau cu mămăligă.
Ciorbă de miel
Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.
- 2 kg de carne de miel
- 2 cepe mari
- 2 morcovi mari
- o ţelină medie
- un cartof mare
- o cutie mică de mazăre
- un litru de borş
- 500 g de smântână
- sare, tarhon în oţet, leuştean proaspăt
Bucăţile numa' bune pentru ciorbă sunt capul (sau doar creierul şi limba, dacă eşti mai sensibil/ă), coada, coaste şi bucăţi de şiră, plus orice bucăţele rămase de la tranşare.
Speli bine carnea şi o pui la fiert într-o oală mare. Cât timp fierbe vreo juma' de oră şi îi iei spuma, ai timp să cureţi şi să tai ceapa, morcovii, ţelina şi cartoful. Le pui şi pe ele la fiert şi le laşi în pace încă vreo juma' de oră.
Adaugi borşul, mazărea şi o lingură de tarhon în oţet, tocat, şi o mai laşi să fiarbă 15 minute. Stingi focul, adaugi smântâna şi leuşteanul tocat şi amesteci viguros. Ăsta e un moment bun s-o potriveşti de sare. Îi aşezi un capac şi o laşi să se odihnească.
Merge bine cu ardei iuţi muraţi.
13 April, 2012
12 April, 2012
08 April, 2012
05 April, 2012
Pulpă de curcan la cuptor
Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.
- o pulpă superioară de curcan (1-1,5 kg)
- 5-6 căţei de usturoi
- două foi de dafin
- condiment pentru pui (sau doar sare şi piper)
- ulei
Pui în tava de friptură un strat de ulei, cât să acopere bine tot fundul, apoi aşezi pulpa de curcan, cu pielea în jos. Presari pe deasupra, pe pulpă şi în tavă, condiment pentru pui (sau doar sare şi piper) şi usturoiul tocat mai mare sau mai mărunt, după preferinţă. Pui şi foile de dafin.
Stropeşti pulpa cu un pic de ulei, completezi cu apă până aproape de marginea tăvii şi o bagi la cuptor la foc foarte mic. Din când în când, stropeşti friptura cu zeama din tavă şi completezi cu apă, când e nevoie.
După vreo 3 ore, chiar 3 ore jumate, când a prins o culoare frumoasă, e gata.
Merge bine cu mazăre în lapte sau cu cartofi piure sau prăjiţi.
Subscribe to:
Posts (Atom)