13 July, 2012

Găluşte cu caise


Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.


Ingrediente
- 20 caise bine coapte
- 4-5 cartofi mari (1kg)
- făină cât cuprinde (cam 400 g)
- două ouă
- 200 g pesmet
- 6 linguri de zahăr
- un plic de zahăr vanil(in)at
- o lingură de ulei

Mai întâi de toate, pui la fiert cartofii în coajă. Din momentul în care apa începe să clocotească, îi mai laşi 45 de minute.

Între timp, într-o tigaie teflonată, faci pesmetul. Pui o lingură de ulei şi cele 200 g de pesmet şi îl prăjeşti, cât să se închidă un pic la culoare, amestecând încontinuu. Apoi îl iei de pe foc, îl răstorni într-un castron şi îl amesteci bine cu 6 linguri de zahăr şi cu plicul de zahăr vanil(in)at.

Tot acum, până când fierb cartofii, speli caisele şi le scoţi sâmburii. Ca să-ţi fie mai uşor mai târziu, ai grijă să nu separi complet jumătăţile de caisă. Le aşezi pe o farfurie şi le presari cu un pic de zahăr.

Pui pe foc o oală cu apă, ca să fiarbă până când faci găluştele.

Când au fiert cartofii, îi cureţi de coajă, îi laşi un pic să se zvânte, apoi îi zdrobeşti. Adaugi ouăle şi făina şi frămânţi bine aluatul.

Iei aluat în bucăţi de mărimea unui ou, îl întinzi în palmă, pui o caisă şi o înveleşti bine. Dacă aluatul se lipeşte, foloseşti un pic de făină. Pui găluştele la fiert în apă clocotită, pe foc mic, până când se ridică la suprafaţă (cam 10 minute). Le scoţi cu spumiera şi le tăvăleşti imediat prin pesmet.

Le aşezi pe un platou şi mai presari pesmet peste ele. Se servesc fierbinţi.
No comments:

Post a Comment