28 February, 2012

Cottage pie (plăcintă ţărănească)

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.



Ingrediente pentru compoziţie:
- 800 g carne de vită, tocată
- o ceapă mare
- o ţelină medie
- doi morcovi
- 4-5 căţei de usturoi
- 2 linguri de pastă de tomate
- un pahar (200 ml) de vin sec, alb sau roşu
- o cană (300 ml) de supă de vită
- sos Worchestershire
- sos Tabasco
- ulei de măsline
- sare, piper negru

Ingrediente pentru topping:
- 2 kg de cartofi
- lapte
- unt
- brânză Cheddar
- parmezan ras

Înainte de orice, pui cartofii la fiert, pentru topping.

Toci ceapa, ţelina şi morcovii şi le prăjeşti într-o tigaie încăpătoare, într-un pic de ulei de măsline, pe foc iute, dar fără să le laşi să capete o culoare închisă. La sfârşit, adaugi usturoiul tăiat felii, reduci focul şi le amesteci bine pe toate. Dai din nou focul mare şi adaugi carnea. Amesteci încontinuu, până se închide la culoare.
Adaugi două linguri de pastă de tomate, câteva picături de sos Tabasco, două linguri de sos Worchestershire, vinul şi supa de carne, sare şi piper. Acoperi şi laşi să fiarbă la foc mic-mediu timp de 20 de minute.

În astea 20 de minute faci un piure de cartofi clasic, cu unt şi lapte. Şi un pic de sare.

Dacă, după 20 de minute, amestecul din tigaie încă are prea multă zeamă, îl poţi îngroşa cu un pic de făină.

Într-un vas termorezistent, preferabil un vas roman, pui amestecul şi îl presezi bine cu o furculiţă, apoi îl acoperi cu un strat gros de piure. Presari deasupra Cheddar şi parmezan şi bagi vasul la cuptor, la foc mic-mediu.

După vreo 40 de minute, când piureul începe să capete o culoare maronie pe ici, pe colo, e gata.

Pentru varianta Shepherd's pie (plăcintă ciobănească), înlocuieşti carnea de vită cu miel.














No comments:

Post a Comment