27 February, 2012

Tocană de cartofi

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.


Ingrediente:
- 1 kg carne de porc, mai grăsuţă
- 2 kg de cartofi, preferabil roşii
- 2-3 morcovi
- un ardei gras roşu sau capia
- 2-3 cepe medii, preferabil roşii
- o lingură de untură (sau o ceaşcă de ulei)
- un pahar de vin alb, sec
- sare, piper, boia dulce, cimbru, tarhon, pătrunjel

Ceapa o căleşti în untură. Apoi pui şi carnea la rumenit, împreună cu morcovii şi cu ardeiul gras. Stingi cu un pahar de vin alb sec şi cu un pic de apă. Acoperi oala şi o laşi la foc mic până se pătrunde carnea.

Cartofii, tăiaţi cuburi sau felii şi frecaţi cu sare, ca să nu se înmoaie, îi pui peste carne. Pui şi nişte piper, cimbru şi o lingură zdravănă de boia dulce. Completezi cu apă, dacă e nevoie, ca să aibă cartofii în ce să fiarbă. Dar ai grijă ! Mai bine pui mai puţină şi mai adaugi pe parcurs, decât să fie prea multă şi să iasă mâncarea prea lungă. Dai oala la foc mic vreo 15-20 de minute, până când s-au fiert cartofii. Stingi focul, pui un pic de tarhon şi mult pătrunjel tocat, acoperi oala şi o laşi un pic să se odihnească.

Merge bine cu ceapă roşie şi cu ciuperci murate.











No comments:

Post a Comment