17 July, 2016

Somon + prepeliţă = Somoneliţă (sau Prepelomon)

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- foaie de plăcintă
- ouă de prepeliţă
- icre de somon


12 July, 2016

Pui cu cartofi la cuptor

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- ciocănele de pui
- cartofi
- mozzarella rasă
- parmezan ras
- un pahar de smântână
- două ouă
- lapte
- unt
- sare, piper

Pui la fiert cartofii tăiaţi în cuburi mici. Între timp, prăjeşti ciocănelele pe toate părţile într-un pic de unt, până când s-au rumenit frumos, apoi le aşezi într-o tavă antiaderentă.

După ce cartofii au fiert 7-8 minute, îi răceşti sub jet de apă, îi scurgi bine şi îi răstorni peste ciocănele. Trânteşti nişte sare şi piper, apoi pui deasupra mozzarella rasă.

Baţi ouăle cu smântâna şi subţiezi un pic amestecul cu nişte lapte, apoi îl torni peste cartofi şi carne. Presari deasupra parmezan, apoi bagi tava în cuptorul bine încins, dar cu focul dat mic, timp de vreo 40 de minute, până când s-a rumenit frumos deasupra.






31 March, 2016

Ciorbă ardelenească de fasole verde cu afumătură

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 500 g fasole verde (galbenă, lată)
- 400 g de afumătură crudă
- 500 g smântână
- doi morcovi
- o ţelină mică
- o ceapă mare
- o căpăţână de usturoi
- o lingură de pastă de roşii
- o linguriţă de boia dulce
- o lingură de făină
- ulei, sare, piper
- o legătură de pătrunjel
- o legătură de mărar

Scoţi afumătura de pe os (dacă e cazul), o tai în fâşii subţiri şi o pui la fiert. O fierbi vreo jumătate de oră, timp în care îi iei şi spuma.

După ce a fiert afumătura o juma' de oră, adaugi în oală fasolea. Tot acum pui şi morcovii şi ţelina, tocate ca pentru ciorbă, şi le laşi la fiert timp de vreo 30 de minute. Adaugi tot acum şi jumătate din usturoi, tocat mărunt.

Cât timp fierb legumele, separat căleşti ceapa tocată şi restul de usturoi tocat într-un pic de ulei. Adaugi pasta de roşii, boiaua de ardei, o lingură de făină şi două polonice de zeamă din ciorbă. Le amesteci bine şi le dai un clocot, apoi verşi tot în oala de ciorbă.

Acum e un moment bun să-i pui nişte piper şi s-o potriveşti de sare.

După ce au fiert legumele vreo 40 de minute, omogenizezi bine smântâna cu câteva polonice de ciorbă fierbinte, apoi o torni încet în oală, amestecând viguros. O mai dai într-un clocot şi apoi stingi focul.

Pui pătrunjelul şi mărarul tocate, îi aşezi un capac şi o laşi un pic să se odihnească.

Merge bine cu ardei iuţi, cruzi sau muraţi.


08 March, 2016

Tăieţei cu varză

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- o varză mijlocie
- 200 g de tăieţei
- o ceapă albă, mare
- 3 linguri de ulei
- sare, piper

Toci (sau razi) fin varza, o freci cu un pic de sare şi o laşi vreo juma' de oră să se înmoaie un pic.
Într-o oală încăpătoare, prăjeşti în ulei ceapa tocată mărunt şi, când s-a "sticlit", adaugi varza scursă bine de zeama pe care şi-a lăsat-o.
Căleşti varza mult şi bine, vreo 40 de minute, până când s-a evaporat toată apa lăsată, iar varza s-a înmuiat, a scăzut şi s-a închis la culoare.
Între timp, fierbi tăieţeii în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj.
Adaugi peste varză tăieţeii clătiţi cu apă rece şi scurşi bine, şi amesteci cu grijă.
Adaugi piperul măcinat (cam o lingură zdravănă) şi potriveşti şi de sare.
Merge bine fierbinte, dar şi mai bine merge rece.


30 October, 2015

Tartine cu icre de somon

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- pâine feliată, prăjită
- smântână
- icre de somon
- mărar tocat



12 July, 2015

Ciocănele de pui crocante

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- ciocănele de pui
- făină sau pesmet
- lapte
- două ouă
- 100 g fulgi de porumb (fără zahăr)
- două linguri de parmezan ras
- boia dulce
- sare
- ulei

Înainte de orice, porneşti cuptorul şi îl încingi bine.

Pisezi fulgii de porumb şi îi amesteci cu parmezanul, o linguriţă de boia dulce şi o linguriţă de sare. Dacă vrei ca ciocănelele să fie picante, poţi înlocui boiaua dulce cu boia iute sau, dacă ai sânge-n tine, cu piper de Cayenne.

Speli ciocănelele de pui, apoi le usuci pe prosoape de hârtie. Le treci pe rând prin lapte, făină (sau pesmet), ou bătut şi fulgii de porumb, apoi le aşezi într-o tavă, pe hârtie de copt, în aşa fel încât să nu se atingă între ele. Le stropeşti cu un pic de ulei.

Bagi tava în cuptor, dai focul mic de tot şi le laşi în pace timp de 45-50 de minute.

Merg bine cu cartofi prăjiţi şi cu un sos de usturoi făcut cu iaurt sau smântână.


29 June, 2015

Tigaie picantă cu pui

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (două porţii):
- un piept de pui dezosat, fără piele
- două cepe
- un ardei gras roşu
- un ardei iute
- 3-4 căţei de usturoi
- o jumătate de pahar de vin alb
- sos de soia
- curry
- ulei
- sare, piper

Tai carnea în fâşii subţiri şi o rumeneşti într-un pic de ulei într-o tigaie încăpătoare şi antiaderentă (teflon sau ceramică). După ce s-a rumenit, o scoţi din tigaie şi o laşi deoparte.

În uleiul rămas în tigaie arunci ceapa şi ardeiul gras tăiate în bucăţi mari, plus ardeiul iute tăiat rondele, şi le căleşti 2-3 minute la foc iute.

Adaugi usturoiul tăiat rondele, vinul, două linguri de sos de soia, un vârf de linguriţă de curry şi carnea de pui. Le laşi pe foc potrivit câteva minute, amestecând încontinuu, până când vinul s-a evaporat, iar sosul s-a dus aproape de tot.

O potriveşti de sare, pui şi nişte piper şi o serveşti fierbinte. Merge servită fie simplă, fie cu orez sau cartofi la cuptor cu usturoi.


13 April, 2015

Rulouri cu salam şi brânză

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- un pachet de aluat de foietaj
- 150 g salam picant (chorizo sau salchichón)
- mozzarella
- un ou







24 March, 2015

Salată de paste cu ton

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 200 g paste
- o cutie de ton în apă
- o cutie mică de mazăre
- o cutie mică de porumb
- 2-3 linguri de maioneză
- zeamă de lămâie
- sare, piper

Pui pastele la fiert în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj.

Cât timp fierb pastele, scurgi bine porumbul şi mazărea. Tonul, scurs bine de apă, îl mărunţeşti cu o furculiţă.

Scoţi pastele şi le răceşti sub jet de apă rece, apoi le laşi să se scurgă bine.

Le amesteci pe toate într-un castron, potriveşti de sare şi piper după gust, apoi laşi salata la frigider cel puţin o jumătate de oră.


15 February, 2015

Supă-cremă cu pui şi ciuperci

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- un piept de pui
- 500 g de ciuperci
- 4-5 cartofi mari
- un morcov mare
- o ţelină cât pumnul
- o ceapă mare
- 3-4 căţei de usturoi
- o legătură de pătrunjel
- ulei de măsline
- sare, piper

Faci o supă-cremă de cartofi, aşa ca aici.

Cât timp fierb toate alea în legea lor, tai carnea de pui în fâşii subţiri. Şi ciupercile, la fel.

Pui carnea la prăjit într-un pic de ulei, la foc iute, amestecând încontinuu. După câteva minute, adaugi şi ciupercile şi le prăjeşti pe toate la un loc, până când carnea s-a rumenit frumos.

Când supa e gata, verşi în ea carnea şi ciupercile (scurse de ulei).

O potriveşti de sare, pui şi nişte piper. Arunci în ea pătrunjelul tocat şi o laşi juma' de oră cu capac, să se odihnească.

Merge bine cu crutoane.





28 November, 2014

Penne siciliene "al forno"

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente pentru două porţii:
- 200 g penne
- o ceapă
- un ardei gras roşu
- o jumătate de piept de pui
- 100 g bacon
- 100 g ciuperci (la borcan)
- mozzarella rasă
- parmezan ras
- un pahar mic de smântână
- vin alb
- pastă de roşii
- usturoi
- ulei
- unt
- sare, piper

Fierbi pennele conform instrucţiunilor de pe ambalaj.

Pieptul de pui şi baconul tăiate în fâşii subţiri şi ceapa tocată mărunt le prăjeşti într-un pic de ulei.

Stingi cu un pahar de vin alb, apoi adaugi ardeiul gras tăiat în fâşii şi ciupercile feliate. Le laşi să fiarbă câteva minute.

Adaugi o lingură de pastă de roşii şi laşi totul pe foc, până când scade sosul.

Adaugi smântâna şi amesteci bine.

Acum adaugi pennele şi usturoiul tocat şi le mai laşi pe foc un minut, amestecând bine.

Transferi totul într-un vas termorezistent uns cu unt şi pui deasupra mozzarella şi parmezan rase.

Bagi vasul în cuptorul preîncălzit şi îl laşi la foc potrivit până când se rumeneşte frumos.


22 November, 2014

Iepure la cuptor

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- doi iepuri
- 300 ml vin alb
- 300 ml supă de vită
- 2-3 morcovi
- 5-6 căţei de usturoi
- ulei
- sare
- piper

În tava unsă cu un pic de ulei aşezi carnea porţionată, peste care pui sare, piper, rondele de morcovi şi usturoiul tăiat felii.

Mai pui deasupra un pic de ulei, pui şi supa de vită şi vinul, apoi acoperi tava cu o folie de aluminiu.

Bagi tava în cuptorul bine încins şi o laşi la foc mic timp de o oră jumate. Apoi îndepărtezi folia şi mai laşi tava în cuptor, tot la foc mic, încă o oră, cu grijă să stropeşti carnea din când în când cu sos din tavă.

Merge bine cu cartofi (făcuţi cum vrei tu) sau cu orez şi cu ciuperci murate.




07 October, 2014

Supă-cremă de mazăre

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- doi cartofi mari
- un morcov mare
- o ţelină cât pumnul
- 800-900 g de mazăre congelată
- o ceapă mare
- 3-4 căţei de usturoi
- ulei de măsline
- sare, piper

Căleşti usturoiul şi ceapa tocate într-un pic de ulei de măsline, până când se înmoaie puţin. Adaugi legumele tocate şi mazărea, le acoperi cu apă şi, după ce începe să clocotească, laşi oala la fiert pe foc mic, cu capac, timp de 40 de minute.

Pasezi legumele cu blenderul, completând cu apă fierbinte cât e nevoie ca să iasă supa la consistenţa de supă-cremă.

O potriveşti de sare, pui şi nişte piper.

Merge bine cu crutoane.


12 September, 2014

Supă-cremă de cartofi

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 4-5 cartofi mari
- un morcov mare
- o ţelină cât pumnul
- o ceapă mare
- 3-4 căţei de usturoi
- o legătură de pătrunjel
- ulei de măsline
- sare, piper

Căleşti usturoiul şi ceapa tocate într-un pic de ulei de măsline, până când se înmoaie puţin. Adaugi legumele tocate, le acoperi cu apă şi, după ce începe să clocotească, laşi oala la fiert pe foc mic, cu capac, timp de 40 de minute.

Pasezi legumele cu blenderul, completând cu apă fierbinte cât e nevoie ca să iasă supa la consistenţa de supă-cremă.

O potriveşti de sare, pui şi nişte piper. Arunci în ea pătrunjelul tocat şi o laşi un pic cu capac, să se odihnească.

Merge bine cu crutoane.


20 August, 2014

Supă-cremă de broccoli

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- doi cartofi mari
- un morcov mare
- o ţelină cât pumnul
- 600-700 g de broccoli (proaspăt sau congelat)
- o ceapă mare
- 3-4 căţei de usturoi
- o legătură de pătrunjel
- ulei de măsline
- sare, piper

Căleşti usturoiul şi ceapa tocate într-un pic de ulei de măsline, până când se înmoaie puţin. Adaugi legumele tocate, le acoperi cu apă şi, după ce începe să clocotească, laşi oala la fiert pe foc mic, cu capac, timp de 40 de minute.

Pasezi legumele cu blenderul, completând cu apă fierbinte cât e nevoie ca să iasă supa la consistenţa de supă-cremă.

O potriveşti de sare, pui şi nişte piper. Arunci în ea pătrunjelul tocat şi o laşi un pic cu capac, să se odihnească.

Merge bine cu crutoane şi ardei iute. Vara, o poţi servi şi rece, de la frigider.


19 July, 2014

Pizza cupcakes

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- aluat de pizza
- o roşie
- salam picant (chorizo sau salchichón)
- măsline (rondele)
- ciuperci (feliate)
- mozzarella (rasă)
- caşcaval (ras)
- parmezan (ras)
- ketchup
- sos Tabasco sau Chili
- ulei de măsline
- oregano
- sare, piper

Tai aluatul de pizza cu o cană mai largă în gură. Întinzi un pic cercurile de aluat şi le aşezi în tava de cupcakes (unsă înainte cu un pic de ulei de măsline).

Pui, în ordine: ketchup, mozzarella, salam picant (tăiat în pătrăţele mici), ciuperci (feliate), roşii (tăiate în cubuleţe mici), măsline (rondele).

Pui câte două picături de Tabasco (Chili) la fiecare mini-pizza, plus sare şi piper. Acoperi cu caşcaval ras, apoi presari deasupra parmezan ras şi un pic de oregano.

Bagi tava în cuptorul preîncălzit şi o laşi la foc mediu timp de 15-20 de minute.











04 June, 2014

Dovlecei cu mărar à la mama

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- cinci dovlecei potriviţi, tineri
- 5-6 căţei de usturoi
- 400 g de smântână
- 3-4 linguri de făină
- 2 legături de mărar
- sare, piper

Dovleceii, curăţaţi de coajă, îi dai pe răzătoarea mare şi îi pui la fiert într-un vas antiaderent (teflon sau ceramic) cu un pic de apă cât să-i cuprindă fără să-i acopere. Nu uita să iei spuma care se formează la suprafaţă.

Când dovleceii fierb deja de vreo 20 de minute, adaugi usturoiul tocat mărunt.

După încă 10 minute, dovleceii sunt fierţi, iar apa ar trebui să fi scăzut aproape complet. Adaugi acum făina şi amesteci bine pe focul dat mic, ca să se îngroaşe mâncarea. Pui şi smântâna, amesteci vârtos şi o mai laşi un clocot.

O potriveşti acum de sare şi piper, apoi stingi focul, adaugi mărarul tocat, amesteci bine, îi pui un capac şi o laşi câteva minute să se odihnească.

Merge bine cu chiftele sau cu pulpe de pui la cuptor. Şi cu un pic de pâine prăjită.






26 January, 2014

Lucskos

Băleşti după o mâncare ca la mama acasă ?
Cauţi pe net un restaurant românesc ?
Încetează cu prostiile, pune pe tine
un tricou şi tenişii şi marş la piaţă !

Pentru ne-ardeleni: ciorbă ungurească de varză cu afumătură.

Ingrediente:
- o varză mică (1-1,5 kg)
- 500 g afumătură (ciolan, costiţă, piept)
- o palmă de şorici
- trei morcovi
- o lingură de ulei
- o lingură de făină
- două linguri de pastă de roşii
- două linguriţe de boia dulce
- 500 g de smântână
- două legături de mărar
- cimbru
- sare

Scoţi afumătura de pe oase, o tai în bucăţi cât degetul mic şi o pui la fiert, împreună cu şoriciul tăiat fâşii, într-o oală generoasă.

Tai varza "fidea", o freci cu un pic de sare şi o laşi un pic să se înmoaie. Tai morcovii felii sau cubuleţe, după preferinţă. Toci şi mărarul.

După ce a fiert afumătura timp de 45 de minute, adaugi în oală varza, morcovii, mărarul tocat şi nişte cimbru.
Adaugi apă, dacă e cazul, ca pentru o ciorbă mai groasă.

După alte 30 de minute, te apuci să faci un rântaş uşor: încingi un pic de ulei într-o tigaie, adaugi o lingură de făină şi două linguriţe de boia dulce şi, după ce s-a prăjit un pic, îl subţiezi cu zeamă din oală. Adaugi acum şi două linguri de bulion. Torni rântaşul în oală şi o mai laşi la fiert 15 minute.

Acum e un moment bun s-o potriveşti de sare.

Stingi focul, adaugi smântâna şi amesteci vârtos. Îi aşezi un capac şi o laşi un pic să se odihnească.

Merge bine cu pâine pe vatră şi ardei iute.




07 December, 2013

Sos de vişine

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 1 kg de vişine fără sâmburi (proaspete sau congelate)
- un litru de apă rece
- 4 linguri de făină
- 5-6 linguri de zahăr
- un plic de zahăr vanil(in)at

Într-un vas antiaderent (teflon sau ceramic) amesteci apa rece cu făina, până la dizolvarea completă. Adaugi zahărul, plicul de zahăr vanil(in)at şi vişinele şi apoi pui vasul la foc potrivit.

Amesteci din când în când, ca să nu se prindă făina de fundul vasului. Când e aproape de fierbere, îl potriveşti de zahăr.

Îl laşi să dea un clocot, apoi opreşti focul, îi pui un capac şi-l dai la rece.

Cald, merge servit lângă o friptură cu garnitură de cartofi. Servit rece, este un desert delicios.


08 November, 2013

Gulaş de vită

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 800 g carne de vită
- cinci cartofi mari
- trei cepe mari
- 2-3 morcovi
- un ardei gras roşu
- o cutie de roşii decojite în bulion
- două linguri de untură
- două linguriţe de boia dulce
- o jumătate de linguriţă de chimen
- sare, piper

Toci ceapa, morcovul şi ardeiul şi le pui la călit în untură. Apoi adaugi şi carnea tăiată în cubuleţe mici şi le căleşti pe toate până când carnea se închide la culoare.

Adaugi boiaua, chimenul, sare şi piper şi vreo juma' de litru de apă. Îi pui un capac şi laşi la fiert la foc mic timp de o oră jumate, cu grijă să amesteci din când în când. Dacă apa scade prea mult, o completezi.

După o oră jumate, adaugi roşiile în bulion şi cartofii tăiaţi în cuburi mici. Completezi apa, cât să acopere tot, şi îl mai laşi pe foc încă 20 de minute.