07 October, 2014

Supă-cremă de mazăre

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- doi cartofi mari
- un morcov mare
- o ţelină cât pumnul
- 800-900 g de mazăre congelată
- o ceapă mare
- 3-4 căţei de usturoi
- ulei de măsline
- sare, piper

Căleşti usturoiul şi ceapa tocate într-un pic de ulei de măsline, până când se înmoaie puţin. Adaugi legumele tocate şi mazărea, le acoperi cu apă şi, după ce începe să clocotească, laşi oala la fiert pe foc mic, cu capac, timp de 40 de minute.

Pasezi legumele cu blenderul, completând cu apă fierbinte cât e nevoie ca să iasă supa la consistenţa de supă-cremă.

O potriveşti de sare, pui şi nişte piper.

Merge bine cu crutoane.


12 September, 2014

Supă-cremă de cartofi

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 4-5 cartofi mari
- un morcov mare
- o ţelină cât pumnul
- o ceapă mare
- 3-4 căţei de usturoi
- o legătură de pătrunjel
- ulei de măsline
- sare, piper

Căleşti usturoiul şi ceapa tocate într-un pic de ulei de măsline, până când se înmoaie puţin. Adaugi legumele tocate, le acoperi cu apă şi, după ce începe să clocotească, laşi oala la fiert pe foc mic, cu capac, timp de 40 de minute.

Pasezi legumele cu blenderul, completând cu apă fierbinte cât e nevoie ca să iasă supa la consistenţa de supă-cremă.

O potriveşti de sare, pui şi nişte piper. Arunci în ea pătrunjelul tocat şi o laşi un pic cu capac, să se odihnească.

Merge bine cu crutoane.


20 August, 2014

Supă-cremă de broccoli

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- doi cartofi mari
- un morcov mare
- o ţelină cât pumnul
- 600-700 g de broccoli (proaspăt sau congelat)
- o ceapă mare
- 3-4 căţei de usturoi
- o legătură de pătrunjel
- ulei de măsline
- sare, piper

Căleşti usturoiul şi ceapa tocate într-un pic de ulei de măsline, până când se înmoaie puţin. Adaugi legumele tocate, le acoperi cu apă şi, după ce începe să clocotească, laşi oala la fiert pe foc mic, cu capac, timp de 40 de minute.

Pasezi legumele cu blenderul, completând cu apă fierbinte cât e nevoie ca să iasă supa la consistenţa de supă-cremă.

O potriveşti de sare, pui şi nişte piper. Arunci în ea pătrunjelul tocat şi o laşi un pic cu capac, să se odihnească.

Merge bine cu crutoane şi ardei iute. Vara, o poţi servi şi rece, de la frigider.


19 July, 2014

Pizza cupcakes

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- aluat de pizza
- o roşie
- salam picant (chorizo sau salchichón)
- măsline (rondele)
- ciuperci (feliate)
- mozzarella (rasă)
- caşcaval (ras)
- parmezan (ras)
- ketchup
- sos Tabasco sau Chili
- ulei de măsline
- oregano
- sare, piper

Tai aluatul de pizza cu o cană mai largă în gură. Întinzi un pic cercurile de aluat şi le aşezi în tava de cupcakes (unsă înainte cu un pic de ulei de măsline).

Pui, în ordine: ketchup, mozzarella, salam picant (tăiat în pătrăţele mici), ciuperci (feliate), roşii (tăiate în cubuleţe mici), măsline (rondele).

Pui câte două picături de Tabasco (Chili) la fiecare mini-pizza, plus sare şi piper. Acoperi cu caşcaval ras, apoi presari deasupra parmezan ras şi un pic de oregano.

Bagi tava în cuptorul preîncălzit şi o laşi la foc mediu timp de 15-20 de minute.











04 June, 2014

Dovlecei cu mărar à la mama

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- cinci dovlecei potriviţi, tineri
- 5-6 căţei de usturoi
- 400 g de smântână
- 3-4 linguri de făină
- 2 legături de mărar
- sare, piper

Dovleceii, curăţaţi de coajă, îi dai pe răzătoarea mare şi îi pui la fiert într-un vas antiaderent (teflon sau ceramic) cu un pic de apă cât să-i cuprindă fără să-i acopere. Nu uita să iei spuma care se formează la suprafaţă.

Când dovleceii fierb deja de vreo 20 de minute, adaugi usturoiul tocat mărunt.

După încă 10 minute, dovleceii sunt fierţi, iar apa ar trebui să fi scăzut aproape complet. Adaugi acum făina şi amesteci bine pe focul dat mic, ca să se îngroaşe mâncarea. Pui şi smântâna, amesteci vârtos şi o mai laşi un clocot.

O potriveşti acum de sare şi piper, apoi stingi focul, adaugi mărarul tocat, amesteci bine, îi pui un capac şi o laşi câteva minute să se odihnească.

Merge bine cu chiftele sau cu pulpe de pui la cuptor. Şi cu un pic de pâine prăjită.






26 January, 2014

Lucskos

Băleşti după o mâncare ca la mama acasă ?
Cauţi pe net un restaurant românesc ?
Încetează cu prostiile, pune pe tine
un tricou şi tenişii şi marş la piaţă !

Pentru ne-ardeleni: ciorbă ungurească de varză cu afumătură.

Ingrediente:
- o varză mică (1-1,5 kg)
- 500 g afumătură (ciolan, costiţă, piept)
- o palmă de şorici
- trei morcovi
- o lingură de ulei
- o lingură de făină
- două linguri de pastă de roşii
- două linguriţe de boia dulce
- 500 g de smântână
- două legături de mărar
- cimbru
- sare

Scoţi afumătura de pe oase, o tai în bucăţi cât degetul mic şi o pui la fiert, împreună cu şoriciul tăiat fâşii, într-o oală generoasă.

Tai varza "fidea", o freci cu un pic de sare şi o laşi un pic să se înmoaie. Tai morcovii felii sau cubuleţe, după preferinţă. Toci şi mărarul.

După ce a fiert afumătura timp de 45 de minute, adaugi în oală varza, morcovii, mărarul tocat şi nişte cimbru.
Adaugi apă, dacă e cazul, ca pentru o ciorbă mai groasă.

După alte 30 de minute, te apuci să faci un rântaş uşor: încingi un pic de ulei într-o tigaie, adaugi o lingură de făină şi două linguriţe de boia dulce şi, după ce s-a prăjit un pic, îl subţiezi cu zeamă din oală. Adaugi acum şi două linguri de bulion. Torni rântaşul în oală şi o mai laşi la fiert 15 minute.

Acum e un moment bun s-o potriveşti de sare.

Stingi focul, adaugi smântâna şi amesteci vârtos. Îi aşezi un capac şi o laşi un pic să se odihnească.

Merge bine cu pâine pe vatră şi ardei iute.




07 December, 2013

Sos de vişine

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 1 kg de vişine fără sâmburi (proaspete sau congelate)
- un litru de apă rece
- 4 linguri de făină
- 5-6 linguri de zahăr
- un plic de zahăr vanil(in)at

Într-un vas antiaderent (teflon sau ceramic) amesteci apa rece cu făina, până la dizolvarea completă. Adaugi zahărul, plicul de zahăr vanil(in)at şi vişinele şi apoi pui vasul la foc potrivit.

Amesteci din când în când, ca să nu se prindă făina de fundul vasului. Când e aproape de fierbere, îl potriveşti de zahăr.

Îl laşi să dea un clocot, apoi opreşti focul, îi pui un capac şi-l dai la rece.

Cald, merge servit lângă o friptură cu garnitură de cartofi. Servit rece, este un desert delicios.


08 November, 2013

Gulaş de vită

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 800 g carne de vită
- cinci cartofi mari
- trei cepe mari
- 2-3 morcovi
- un ardei gras roşu
- o cutie de roşii decojite în bulion
- două linguri de untură
- două linguriţe de boia dulce
- o jumătate de linguriţă de chimen
- sare, piper

Toci ceapa, morcovul şi ardeiul şi le pui la călit în untură. Apoi adaugi şi carnea tăiată în cubuleţe mici şi le căleşti pe toate până când carnea se închide la culoare.

Adaugi boiaua, chimenul, sare şi piper şi vreo juma' de litru de apă. Îi pui un capac şi laşi la fiert la foc mic timp de o oră jumate, cu grijă să amesteci din când în când. Dacă apa scade prea mult, o completezi.

După o oră jumate, adaugi roşiile în bulion şi cartofii tăiaţi în cuburi mici. Completezi apa, cât să acopere tot, şi îl mai laşi pe foc încă 20 de minute.










02 October, 2013

Tocană de cartofi cu cârnaţi afumaţi

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- juma' de kil de cârnaţi afumaţi
- 5 cartofi mari
- o ceapă
- o lingură de untură
- boia dulce de ardei
- pătrunjel (verde, uscat sau congelat)
- sare, piper

Tai cârnaţii în felii groase şi îi pui la fiert timp de 30 de minute.

Între timp, cureţi ceapa şi cartofii. Ceapa, tocată mărunt, o căleşti într-o lingură de untură până când se sticleşte.

Peste ceapa călită pui cârnaţii scurşi bine de apă şi îi laşi să se rumenească frumos, apoi adaugi cartofii tăiaţi în cuburi mai mari sau mai mici, după preferinţă. Adaugi şi o linguriţă de boia dulce. Completezi cu apă în care au fiert cârnaţii, doar cât să acopere cartofii, şi îi laşi la fiert vreo 20 de minute.

O potriveşti de sare şi pui şi piper, după gust. Stingi focul, pui nişte pătrunjel tocat, îi aşezi un capac şi o laşi un timp să se odihnească.

Merge bine cu pâine de casă, ceapă roşie şi murături.







29 September, 2013

Cartofi crestaţi la cuptor

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- cartofi de mărime mijlocie
- usturoi
- ierburi de Provence
- boia de ardei dulce
- ulei
- sare, piper

Cureţi cartofii de coajă şi îi crestezi pe lat, pe aproape toată grosimea lor. În crestături pui usturoiul tăiat în felii subţiri.

Presari pe ei ierburi de Provence, boia dulce, sare şi piper, îi aşezi într-o tavă unsă cu ulei, apoi îi stropeşti şi pe ei cu ulei.

Bagi tava în cuptorul preîncălzit şi îi laşi la foc mediu-mare până când se rumenesc frumos (40-50 de minute). Din când în când, scoţi tava din cuptor şi stropeşti cartofii cu ulei din tavă, cu o lingură.

Merg bine fie ca atare, fie ca garnitură la... orice.




28 September, 2013

Paste cu ciuperci şi smântână

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (patru porţii):
- o casoletă de ciuperci Pleurotus (500 g)
- o pungă de paste (400 g)
- două cepe
- 3-4 căţei de usturoi
- 300 g de smântână
- 200 g de caşcaval ras
- două linguri de unt
- două linguri de făină
- un pahar de lapte (200 ml)
- pătrunjel (verde, uscat sau congelat)
- sare, piper

Într-o tigaie încăpătoare şi antiaderentă (ceramică sau teflon) căleşti în unt ceapa tăiată "peştişori" până când se sticleşte, apoi adaugi ciupercile tăiate în fâşii subţiri şi le căleşti împreună încă vreo 10 minute, până când se rumenesc frumos.

Adaugi făina şi smântâna subţiată cu laptele şi amesteci bine. Tot acum pui şi usturoiul tocat mărunt, sare şi piper, şi dai în câteva clocote, până când se îngroaşă sosul.

Între timp, fierbi pastele în apă cu un pic de sare şi o lingură de ulei. Respectă întocmai timpul indicat pe ambalaj, ca să iasă al dente.

Când sosul s-a îngroşat, stingi focul şi adaugi pătrunjelul.

Torni sosul fierbinte peste pastele aşezate în farfurii şi presari deasupra caşcaval ras.









27 September, 2013

Cartofi cu costiţă şi ceapă

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (două porţii):
- trei cartofi mari
- 200 g costiţă afumată
- o ceapă mare
- o lingură de untură
- sare, piper, boia dulce

Cureţi cartofii, îi tai felii şi îi pui la fiert în apă cu sare. După ce apa începe să fiarbă, îi laşi 10 minute, apoi îi scoţi şi îi laşi la scurs.

Între timp, prăjeşti costiţa tăiată fâşii într-o lingură de untură, apoi o scoţi pe un prosop de hârtie. Pui la prăjit ceapa tăiată "peştişori", până când se închide la culoare, apoi o scoţi peste costiţă.

În untura rămasă în tigaie pui la prăjit feliile de cartof. După ce s-au prăjit pe-o parte, îi întorci, pui sare, piper şi o linguriţă de boia, apoi verşi peste ei costiţa şi ceapa şi le laşi până când s-au prăjit cartofii.

Se serveşte fierbinte, cu un pic de pâine de casă.