31 October, 2012

Tocană de ciuperci cu carne de porc


Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente pentru patru porţii:
- 500 g ciuperci Pleurotus
- 500 g carne de porc (nu prea grasă)
- un ardei gras roşu sau un ardei capia
- o ceapă mare
- 4-5 căţei de usturoi
- 300 g smântână
- un cub de supă de găină sau pui
- o legătură de pătrunjel
- sare, piper

Înainte de orice, pui la fiert o cană de apă, în care faci supa din cubul de găină sau de pui.

Căleşti ceapa tocată şi ardeiul într-un pic de ulei, până când se "sticlesc", apoi adaugi carnea tăiată în cuburi potrivite. Pui un pic de sare şi piper, apoi le căleşti pe toate, până când carnea e prăjită.

Adaugi ciupercile tăiate în bucăţi mai mari (eu am folosit ciuperci de pădure, congelate), şi adaugi şi cana de supă de găină. Îi aşezi un capac şi o laşi să fiarbă la foc mic timp de vreo 30 de minute. Amesteci din când în când, ca să nu se prindă, şi completezi cu câte un pic de apă dacă e nevoie.

Pe la jumătatea timpului de fierbere, adaugi usturoiul tocat.

După ce au fiert, o potriveşti de sare şi de piper (e bine dacă e un pic iute), apoi adaugi smântâna şi amesteci bine. Dacă e nevoie, o poţi îngroşa cu un pic de făină, pe foc mic.

La sfârşit, stingi focul, adaugi pătrunjelul tocat, îi aşezi un capac şi o laşi un pic să se odihnească.

Se serveşte cu cartofi, orez sau mămăligă.











14 October, 2012

Tarte cu brânză şi caşcaval


Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (pentru 15 tarte):
- o foaie de aluat de foitaj
- 100 g telemea
- 100 g caşcaval afumat
- 3-4 linguri de smântână
- o jumătate de legătură de pătrunjel
- o jumătate de legătură de mărar
- piper
- hârtie pentru copt

Zdrobeşti brânza cu furculiţa şi o amesteci bine cu caşcavalul ras, smântâna, pătrunjelul şi mărarul. Şi piper după gust.

Întinzi foaia de aluat şi o tai în pătrate egale. Apoi, cu vârful cuţitului, îl crestezi pe fiecare în formă de pătrat, pe jumătate din grosimea foii (vezi imaginea), apoi partea din mijloc o înţepi cu furculiţa.

Împarţi compoziţia pe aluatul de foitaj, numai în partea din mijloc, apoi bagi tartele în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, timp de vreo 15 minute.

Pot fi servite fie ca atare, ca aperitiv, fie cu ou ochi deasupra, la micul dejun.







06 October, 2012

Budincă de griş


Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- şase ouă
- 11 linguri de zahăr
- o cană de griş
- trei căni de lapte
- un zahăr vanil(in)at
- un praf de sare
- dulceaţă sau sirop

Separi gălbenuşurile de albuşuri. Gălbenuşurile le freci cu opt linguri de zahăr. Baţi albuşurile spumă cu un praf de sare, apoi le amesteci bine cu gălbenuşurile frecate cu zahăr şi cu cana de griş.

Torni compoziţia într-un vas termorezistent (Jena), apoi îl bagi în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit.
(Nu e nevoie să ungi vasul.) (Atenţie ! Budinca creşte cam 50% în înălţime.)

Între timp, încingi pe foc cele trei căni de lapte cu trei linguri de zahăr şi cu plicul de zahăr vanil(in)at.

Când budinca e gata (în vreo 15 minute, când a căpătat o culoare aurie frumoasă), o scoţi din cuptor şi torni peste ea, cu un polonic, laptele îndulcit, fierbinte. Îi aşezi un capac sau o folie şi o laşi să se odihnească 10 minute.

O serveşti fierbinte sau rece. Merge bine cu dulceaţă sau sirop din dulceaţă.







01 September, 2012

Papricaş de cartofi cu trei afumături


Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- o palmă de slănină afumată
- un fir de cârnat afumat
- o palmă de afumătură (ceafă sau costiţă slabă)
- 2 kg de cartofi
- două cepe mari
- un ardei gras roşu sau capia
- vreo şase căţei de usturoi
- o cutie de roşii decojite în bulion
- o legătură de mărar
- sare, piper

Pui la prăjit slănina tăiată în fâşii subţiri, până când îşi lasă un pic de untură. Adaugi apoi la călit restul de afumătură tăiată mărunt, ceapa tocată, usturoiul tocat şi ardeiul gras tăiat cubuleţe.

Adaugi cartofii curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi de mărime medie şi nişte apă (nu prea multă), cât să poată fierbe toate la un loc, la foc liniştit, vreo juma' de oră.

Amesteci din când în când, în doru' lelii, ca să nu se prindă şi ca să vezi dacă e nevoie sau nu să mai completezi apa. Ai grijă, totuşi, să nu fie prea multă, ca să nu iasă mâncarea prea apoasă !

După juma' de oră, adaugi roşiile decojite în bulion şi mărarul tocat şi le mai laşi pe toate să fiarbă la un loc vreo zece minute, până când s-au fiert cartofii.

Merge bine cu salată de varză crudă.









Ardei gras umplut cu urdă


Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- trei ardei graşi
- 400 g de urdă
- un pahar mic de smântână
- o legătură de mărar
- o roşie
- sare

14 July, 2012

Happiness


Pulpe de pui cu cartofi noi la cuptor


Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente
- pulpe de pui
- cartofi noi
- usturoi
- ulei
- oregano uscat
- sare, piper

Speli bine cartofii noi şi îi tai în felii groase, cu coajă. Într-un castron, îi amesteci bine cu ulei, sare, piper şi oregano.

Îi aşezi pe fundul unei tăvi de friptură, pe un strat subţire de ulei. Pui deasupra pulpele (cu piele sau fără, după preferinţă), şi presari deasupra usturoiul tăiat în felii. Stropeşti cu ulei, apoi adaugi o cană bună de apă.

Acoperi tava cu o folie de aluminiu şi o bagi în cuptorul bine încins, timp de 40 de minute, la foc mediu.

După 40 de minute, scoţi folia şi mai laşi tava în cuptor încă 15 minute.





13 July, 2012

Găluşte cu caise


Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.


Ingrediente
- 20 caise bine coapte
- 4-5 cartofi mari (1kg)
- făină cât cuprinde (cam 400 g)
- două ouă
- 200 g pesmet
- 6 linguri de zahăr
- un plic de zahăr vanil(in)at
- o lingură de ulei

Mai întâi de toate, pui la fiert cartofii în coajă. Din momentul în care apa începe să clocotească, îi mai laşi 45 de minute.

Între timp, într-o tigaie teflonată, faci pesmetul. Pui o lingură de ulei şi cele 200 g de pesmet şi îl prăjeşti, cât să se închidă un pic la culoare, amestecând încontinuu. Apoi îl iei de pe foc, îl răstorni într-un castron şi îl amesteci bine cu 6 linguri de zahăr şi cu plicul de zahăr vanil(in)at.

Tot acum, până când fierb cartofii, speli caisele şi le scoţi sâmburii. Ca să-ţi fie mai uşor mai târziu, ai grijă să nu separi complet jumătăţile de caisă. Le aşezi pe o farfurie şi le presari cu un pic de zahăr.

Pui pe foc o oală cu apă, ca să fiarbă până când faci găluştele.

Când au fiert cartofii, îi cureţi de coajă, îi laşi un pic să se zvânte, apoi îi zdrobeşti. Adaugi ouăle şi făina şi frămânţi bine aluatul.

Iei aluat în bucăţi de mărimea unui ou, îl întinzi în palmă, pui o caisă şi o înveleşti bine. Dacă aluatul se lipeşte, foloseşti un pic de făină. Pui găluştele la fiert în apă clocotită, pe foc mic, până când se ridică la suprafaţă (cam 10 minute). Le scoţi cu spumiera şi le tăvăleşti imediat prin pesmet.

Le aşezi pe un platou şi mai presari pesmet peste ele. Se servesc fierbinţi.








09 June, 2012

Happiness


Tăiţei cu lapte


Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente pentru 3 porţii:
- un litru de lapte
- 200 g de tăiţei
- un praf de sare
- 150 g de zahăr
- un plic de zahăr vanil(in)at
- scorţişoară

Pui laptele la fiert cu un praf de sare. Adaugi zahărul şi amesteci bine, până când s-a dizolvat complet.

Când laptele fierbe, adaugi tăiţeii şi plicul de zahăr vanil(in)at şi îi laşi să fiarbă la foc mic, conform timpului marcat pe ambalaj.

Merg la fel de bine şi calzi, şi reci, cu un pic de scorţişoară adăugată în bol.






12 May, 2012

Toci


Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 5 cartofi mari
- 3 linguri de făină
- 2 ouă
- 200 g de telemea sau brânză de burduf
- o lingură de untură de porc
- parmezan ras
- smântână
- sare, piper

Cureţi cartofii şi îi dai pe răzătoarea mare. Într-un castron mare, pui cartofii raşi, ouăle, brânza sfărâmată, făina şi un pic de piper şi le amesteci bine. Mai pune şi un pic de sare, dacă e nevoie.

Ungi cu untură un vas de Jena, torni pasta de cartofi şi o presezi cu furculiţa, ca să se aşeze bine. Presari deasupra parmezan ras şi îl bagi la cuptor, la foc mediu. Îl laşi vreo 40-45 de minute, până când capătă o crustă aurie-maronie frumoasă.

Îl scoţi din cuptor, îl ungi cu câteva linguri de smântână, îl tai şi îl serveşti fierbinte.

Merge bine ca garnitură la orice fel de friptură sau simplu, la un prânz mai uşor.