25 June, 2017

Clafoutis cu cireşe

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 1 kg de cireşe
- 4 ouă mari
- 200 g de zahăr (+ trei linguri)
- 150 g de făină
- 500 g de smântână 20%
- 200 ml de lapte
- o fiolă de vanilie (o linguriţă)
- o lingură de unt

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Începi cu cireşele: le speli şi le cureţi de cozi şi de sâmburi. După ce le arunci pe cele stricate, plus că mai mănânci din ele cât le cureţi, ar trebui să-ţi rămână vreo juma' de kil de cireşe fără sâmburi. Le laşi într-un vas, pe un prosop de hârtie, să se scurgă bine. (Vezi P.P.S.)

Cu un tel sau cu mixerul baţi ouăle, apoi adaugi pe rând smântâna, laptele, vanilia, zahărul (200 g) şi, la sfârşit, făina.

Ungi bine cu unt un vas termorezistent (Jena), apoi îl tapetezi cu cele trei linguri de zahăr. Pui cireşele pe fundul vasului, apoi torni compoziţia peste ele.

Bagi vasul în cuptorul PREÎNCĂLZIT şi îl laşi la foc mediu-mic timp de vreo 40 de minute, până când s-a rumenit frumos.

Îl laşi să se răcească încet, preferabil peste noapte. Merge bine pudrat cu zahăr sau servit cu frişcă.

P.S. Când îl scoţi din cuptor, pare necopt la mijloc. Lasă-l să se răcească şi se va întări.

P.P.S. Instrumentul ăla de scos sâmburii n-a mers. Poate că e bun doar pentru vişine, care sunt mult mai mici, habar n-am. Până la urmă, ca să rămână cireşele cât mai întregi, am folosit un băţ chinezesc cu care am împins sâmburele prin gaura codiţei.






28 May, 2017

Negresă

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (tavă mică):
- 250 g de făină
- 200 g de zahăr (brun)
- 250 ml de lapte (integral)
- 100 g de unt
- 50 g de cacao
- 3 ouă
- un praf de copt
- două plicuri de zahăr vanil(in)at
- 200 g de ciocolată cu lapte
- 50 g de ciocolată neagră
- 100 g de smântână
- un praf de sare

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Porneşti de pe-acum cuptorul la foc mic.

Arunci într-un bol făina, zahărul, cacaoa, zahărul vanil(in)at, praful de copt şi un praf de sare, şi le amesteci bine.

Separat, baţi cu un tel (sau cu un mixer vertical) laptele, ouăle şi untul topit până când se omogenizează, apoi torni amestecul în celălalt bol. Amesteci bine cu o spatulă, apoi torni compoziţia într-o tavă unsă bine cu unt.

Bagi tava în cuptor, la foc mic, pentru vreo 40 de minute. Când e gata, o scoţi şi o laşi să se răcească.

Topeşti cele două ciocolate şi smântâna în baie de apă, până când iese o cremă omogenă. O laşi să se răcorească un pic, apoi o torni peste negresă şi o întinzi uniform.

Merge bine cu frişcă sau cu o îngheţată albă.


23 May, 2017

Limbă cu măsline

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (trei porţii):
- o limbă de vită
- două cepe mari
- o cutie de roşii decojite în bulion (250 g)
- un pahar de vin alb
- 250 g de măsline negre
- 2-3 frunze de dafin
- sare
- ulei

Speli bine limba, apoi o pui la fiert. După ce i-ai luat spuma, laşi focul mic, îi pui un capac şi o laşi în pace două ore.

O răceşti complet în apă rece, o cureţi de piele, apoi o tai în felii sau în cuburi, cum preferi.

Toci mărunt ceapa şi o pui la călit într-un pic de ulei. Când s-a sticlit, aruncă limba peste ea şi căleşte-le pe toate la un loc, până când vezi că limba s-a prăjit un pic.

Adaugă roşiile în bulion (pasate), paharul de vin şi frunzele de dafin rupte în jumătăţi. Lasă-le să fiarbă la foc mic vreo 10 minute.

Adaugă măslinele şi lasă mâncarea pe foc încă 10 minute. Potriveşte-o de sare... şi e gata.

Serveşte-o fie caldă, cu mămăligă sau piure de cartofi, fie rece, cu pâine prăjită.


14 May, 2017

Puf de brânză

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 4 ouă
- 220 g de zahăr (100 + 120)
- 200 g de iaurt de băut
- 50 g de unt
- 400 g de cremă de brânză (Philadelphia)
- 100 g de făină
- o lămâie
- un praf de copt
- o fiolă (linguriţă) de esenţă de vanilie

Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Porneşte şi cuptorul de-acum, la foc mic.

Amesteci gălbenuşurile cu 100 g de zahăr, iaurtul, crema de brânză, coaja rasă de la o lămâie şi esenţa de vanilie şi le baţi bine pe toate. Adaugi făina amestecată cu praful de copt şi omogenizezi bine totul.

Separat baţi albuşurile cu restul de zahăr până iese o bezea ţeapănă.

Torni bezeaua peste compoziţie şi amesteci până la omogenizare.

Ungi bine cu unt o tavă antiaderentă (ceramică sau teflon), torni compoziţia în ea şi o bagi în cuptor. O laşi la foc mic, în legea ei, vreo 35-40 de minute, până când începe să se rumenească frumos.

O răstorni pe un platou şi o laşi să se răcească.
Merge bine cu sirop (sau dulceaţă) de fructe de pădure.






01 May, 2017

Cartofi Wedges

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- cartofi (noi)
- ulei
- praf de usturoi
- oregano
- boia dulce
- parmezan
- sare
- piper

07 April, 2017

Vacă în oală

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 1 kg de carne de vită
- 1,5 kg de ceapă albă
- piper negru boabe
- frunze de dafin
- ulei
- sare

Toci ceapa mai măricel, tai şi carnea în cuburi potrivite.

Într-o oală (preferabil antiaderentă) şi încăpătoare, rumeneşti ceapa în nişte ulei, apoi adaugi şi carnea. Le laşi pe foc până se duce zeama de la carne, iar aceasta a început să se prăjească.

Torni apă rece cât să acoperi carnea, pui un capac şi laşi oala pe foc mic timp de două ore. Mai amestecă din când în când şi, dacă e cazul, completează cu câte un pic de apă. Dar ai grijă, la sfârşit, sosul trebuie să fie scăzut şi grosuţ.

Cu 15 minute înainte să sune ceasul, adaugi trei frunze de dafin şi o lingură de piper boabe. Tot acum o potriveşti şi de sare.

Dacă vrei, o poţi servi cu un pic de ceapă verde tocată, presărată deasupra. Merge bine cu un pilaf sârbesc alături sau cu un piure de cartofi. Şi nişte ciuperci murate, bineînţeles.


03 April, 2017

Brioşe cu afine

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (12 brioşe):
- 200 g de făină
- 200 g de afine
- 150 g de zahăr
- 100 g de unt
- 180 g de smântână
- două ouă
- esenţă de vanilie (o fiolă sau o linguriţă)
- un praf de copt
- o lămâie
- sare
- forme de hârtie pentru brioşe

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Pasezi untul cu zahărul şi le amesteci bine. Acum, iei un tel, adaugi ouăle şi amesteci bine. Pui smântâna şi, da, amesteci bine. Adaugi acum un pic de sare, vanilia şi coaja rasă de la o lămâie. Şi amesteci bine.

Amesteci praful de copt cu făina. Pui o lingură de făină peste afine, restul îl torni în amestec şi omogenizezi totul bine.

Schimbi telul cu o spatulă din lemn, pui în amestec şi afinele date prin făină şi le amesteci cu grijă, să nu le spargi.

Pui cu grijă compoziţia în forme, până aproape de buză, apoi bagi brioşele în cuptorul preîncălzit şi le laşi la foc mic vreo 15-20 de minute, până când capătă o culoare aurie frumoasă.






23 March, 2017

Cartofi umpluţi la cuptor

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- cartofi mari
- ouă
- salam picant (Chorizo sau Salchichón)
- mozzarella rasă
- cheddar ras
- unt
- ketchup
- sare, piper

Speli bine cartofii, îi înveleşti în folie de aluminiu şi îi bagi în cuptor, într-o tavă, la foc mare. După vreo 45 de minute îi încerci cu o scobitoare, să vezi dacă s-au copt.

Între timp, mărunţeşti salamul picant şi razi brânzele.

Scoţi cartofii, le tai cu grijă un capac, apoi îi scobeşti cu o linguriţă, cu grijă să nu rupi coaja. Lasă pe margini şi pe fund un strat de cartof.

Întinde pe fund un pic de ketchup, pune un cubuleţ de unt, apoi un strat de mozzarella şi un strat de salam picant. Pune câte un ou în fiecare cartof, cu grijă să nu se spargă gălbenuşul. În cazul în care cartofii sunt foarte mari, poţi pune câte două ouă sau doar un gălbenuş în plus.

Sare, piper, apoi un strat de cheddar ras... Şi îi bagi din nou în cuptor, la foc mediu, timp de vreo 20 de minute.







03 March, 2017

Ouă umplute cu ciuperci

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 8 ouă
- un borcan de ciuperci (200 g)
- un căţel de usturoi
- două linguri de maioneză
- mărar
- sare, piper

Cât timp fierbi ouăle vreo 10 minute, numa' bine speli ciupercile, le scurgi bine, le storci straşnic, le usuci pe prosoape de hârtie, apoi le toci mărunt.

Cureţi ouăle şi le tai în jumătăţi.

Gălbenuşul îl arunci peste ciuperci şi amesteci totul bine cu un pic de sare, piper, un căţel de usturoi pisat, două linguri de maioneză şi o lingură de mărar tocat.

Umpli jumătăţile de ou cu amestecul de mai sus şi le laşi la frigider cel puţin o oră.


16 February, 2017

Chinezărie #1 cu pui

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (patru porţii):
- un piept de pui
- 200 g tăieţei de orez
- un sfert de varză mică
- un ardei gras roşu
- un morcov mare
- 5-6 ciuperci mari
- sos de soia
- sos de stridii
- ulei, sare, piper

Pui la fiert o oală cu apă cu sare pentru tăieţei.

Tai carnea şi legumele în fâşii lungi şi subţiri. Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (sau wok) pui un pic de ulei şi prăjeşti mai întâi carnea până se rumeneşte un pic, apoi adaugi morcovul, ardeiul şi ciupercile şi le căleşti pe toate la foc mare câteva minute, amestecând încontinuu. Adaugi apoi şi varza. Nu căli legumele prea mult, totuşi, ca să rămână crocante. Spre sfârşit, adaugi trei linguri de sos de soia şi o lingură de sos de stridii. Plus nişte piper. (Sosurile sunt sărate, e posibil să nu mai fie nevoie de sare. Gustă !)

În paralel, fierbi (sau opăreşti) tăieţeii conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Când sunt gata, îi scurgi, îi arunci în tigaie, stingi focul şi amesteci bine totul.

Se serveşte fierbinte, dar merge bine şi rece.


22 January, 2017

Ruladă de somon

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- un aluat de foietaj
- somon afumat
- 250 g urdă
- 250 g smântână
- două legături de mărar
- un ou







03 October, 2016

Pilaf sârbesc

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- o ceapă mare
- un morcov mare
- un ardei capia
- un pumn de mazăre congelată
- o cană de orez (cu bob lung)
- două cuburi de supă de pui
- ulei, sare, piper

Toci mărunt ceapa, morcovul şi ardeiul şi, împreună cu mazărea, le pui la călit în 3-4 linguri de ulei, la foc iute, timp de 2-3 minute, într-un vas antiaderent (ceramic sau teflon).

Adaugi orezul şi îl căleşti şi pe el un pic, apoi pui două căni de apă (cu aceeaşi cană cu care ai măsurat orezul). Arunci în oală şi cuburile de supă.

Când începe să fiarbă, dai focul mic, îi pui capac şi pui ceasul să sune la 20 de minute. Spre sfârşit, amestecă din când în când, ca să nu se prindă. Tot acum e un moment bun să-l potriveşti de sare şi să-i pui şi un pic de piper.

Când sună ceasul, opreşti focul şi îl laşi un pic aşa, cu capac, să se odihnească.



17 July, 2016

Somon + prepeliţă = Somoneliţă (sau Prepelomon)

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- foaie de plăcintă
- ouă de prepeliţă
- icre de somon


12 July, 2016

Pui cu cartofi la cuptor

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- ciocănele de pui
- cartofi
- mozzarella rasă
- parmezan ras
- un pahar de smântână
- două ouă
- lapte
- unt
- sare, piper

Pui la fiert cartofii tăiaţi în cuburi mici. Între timp, prăjeşti ciocănelele pe toate părţile într-un pic de unt, până când s-au rumenit frumos, apoi le aşezi într-o tavă antiaderentă.

După ce cartofii au fiert 7-8 minute, îi răceşti sub jet de apă, îi scurgi bine şi îi răstorni peste ciocănele. Trânteşti nişte sare şi piper, apoi pui deasupra mozzarella rasă.

Baţi ouăle cu smântâna şi subţiezi un pic amestecul cu nişte lapte, apoi îl torni peste cartofi şi carne. Presari deasupra parmezan, apoi bagi tava în cuptorul bine încins, dar cu focul dat mic, timp de vreo 40 de minute, până când s-a rumenit frumos deasupra.






31 March, 2016

Ciorbă ardelenească de fasole verde cu afumătură

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 500 g fasole verde (galbenă, lată)
- 400 g de afumătură crudă
- 500 g smântână
- doi morcovi
- o ţelină mică
- o ceapă mare
- o căpăţână de usturoi
- o lingură de pastă de roşii
- o linguriţă de boia dulce
- o lingură de făină
- ulei, sare, piper
- o legătură de pătrunjel
- o legătură de mărar

Scoţi afumătura de pe os (dacă e cazul), o tai în fâşii subţiri şi o pui la fiert. O fierbi vreo jumătate de oră, timp în care îi iei şi spuma.

După ce a fiert afumătura o juma' de oră, adaugi în oală fasolea. Tot acum pui şi morcovii şi ţelina, tocate ca pentru ciorbă, şi le laşi la fiert timp de vreo 30 de minute. Adaugi tot acum şi jumătate din usturoi, tocat mărunt.

Cât timp fierb legumele, separat căleşti ceapa tocată şi restul de usturoi tocat într-un pic de ulei. Adaugi pasta de roşii, boiaua de ardei, o lingură de făină şi două polonice de zeamă din ciorbă. Le amesteci bine şi le dai un clocot, apoi verşi tot în oala de ciorbă.

Acum e un moment bun să-i pui nişte piper şi s-o potriveşti de sare.

După ce au fiert legumele vreo 40 de minute, omogenizezi bine smântâna cu câteva polonice de ciorbă fierbinte, apoi o torni încet în oală, amestecând viguros. O mai dai într-un clocot şi apoi stingi focul.

Pui pătrunjelul şi mărarul tocate, îi aşezi un capac şi o laşi un pic să se odihnească.

Merge bine cu ardei iuţi, cruzi sau muraţi.


08 March, 2016

Tăieţei cu varză

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- o varză mijlocie
- 200 g de tăieţei
- o ceapă albă, mare
- 3 linguri de ulei
- sare, piper

Toci (sau razi) fin varza, o freci cu un pic de sare şi o laşi vreo juma' de oră să se înmoaie un pic.
Într-o oală încăpătoare, prăjeşti în ulei ceapa tocată mărunt şi, când s-a "sticlit", adaugi varza scursă bine de zeama pe care şi-a lăsat-o.
Căleşti varza mult şi bine, vreo 40 de minute, până când s-a evaporat toată apa lăsată, iar varza s-a înmuiat, a scăzut şi s-a închis la culoare.
Între timp, fierbi tăieţeii în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj.
Adaugi peste varză tăieţeii clătiţi cu apă rece şi scurşi bine, şi amesteci cu grijă.
Adaugi piperul măcinat (cam o lingură zdravănă) şi potriveşti şi de sare.
Merge bine fierbinte, dar şi mai bine merge rece.


30 October, 2015

Tartine cu icre de somon

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- pâine feliată, prăjită
- smântână
- icre de somon
- mărar tocat



12 July, 2015

Ciocănele de pui crocante

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- ciocănele de pui
- făină sau pesmet
- lapte
- două ouă
- 100 g fulgi de porumb (fără zahăr)
- două linguri de parmezan ras
- boia dulce
- sare
- ulei

Înainte de orice, porneşti cuptorul şi îl încingi bine.

Pisezi fulgii de porumb şi îi amesteci cu parmezanul, o linguriţă de boia dulce şi o linguriţă de sare. Dacă vrei ca ciocănelele să fie picante, poţi înlocui boiaua dulce cu boia iute sau, dacă ai sânge-n tine, cu piper de Cayenne.

Speli ciocănelele de pui, apoi le usuci pe prosoape de hârtie. Le treci pe rând prin lapte, făină (sau pesmet), ou bătut şi fulgii de porumb, apoi le aşezi într-o tavă, pe hârtie de copt, în aşa fel încât să nu se atingă între ele. Le stropeşti cu un pic de ulei.

Bagi tava în cuptor, dai focul mic de tot şi le laşi în pace timp de 45-50 de minute.

Merg bine cu cartofi prăjiţi şi cu un sos de usturoi făcut cu iaurt sau smântână.


29 June, 2015

Tigaie picantă cu pui

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (două porţii):
- un piept de pui dezosat, fără piele
- două cepe
- un ardei gras roşu
- un ardei iute
- 3-4 căţei de usturoi
- o jumătate de pahar de vin alb
- sos de soia
- curry
- ulei
- sare, piper

Tai carnea în fâşii subţiri şi o rumeneşti într-un pic de ulei într-o tigaie încăpătoare şi antiaderentă (teflon sau ceramică). După ce s-a rumenit, o scoţi din tigaie şi o laşi deoparte.

În uleiul rămas în tigaie arunci ceapa şi ardeiul gras tăiate în bucăţi mari, plus ardeiul iute tăiat rondele, şi le căleşti 2-3 minute la foc iute.

Adaugi usturoiul tăiat rondele, vinul, două linguri de sos de soia, un vârf de linguriţă de curry şi carnea de pui. Le laşi pe foc potrivit câteva minute, amestecând încontinuu, până când vinul s-a evaporat, iar sosul s-a dus aproape de tot.

O potriveşti de sare, pui şi nişte piper şi o serveşti fierbinte. Merge servită fie simplă, fie cu orez sau cartofi la cuptor cu usturoi.


13 April, 2015

Rulouri cu salam şi brânză

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- un pachet de aluat de foietaj
- 150 g salam picant (chorizo sau salchichón)
- mozzarella
- un ou