23 March, 2017

Cartofi umpluţi la cuptor

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- cartofi mari
- ouă
- salam picant (Chorizo sau Salchichón)
- mozzarella rasă
- cheddar ras
- unt
- ketchup
- sare, piper

Speli bine cartofii, îi înveleşti în folie de aluminiu şi îi bagi în cuptor, într-o tavă, la foc mare. După vreo 45 de minute îi încerci cu o scobitoare, să vezi dacă s-au copt.

Între timp, mărunţeşti salamul picant şi razi brânzele.

Scoţi cartofii, le tai cu grijă un capac, apoi îi scobeşti cu o linguriţă, cu grijă să nu rupi coaja. Lasă pe margini şi pe fund un strat de cartof.

Întinde pe fund un pic de ketchup, pune un cubuleţ de unt, apoi un strat de mozzarella şi un strat de salam picant. Pune câte un ou în fiecare cartof, cu grijă să nu se spargă gălbenuşul. În cazul în care cartofii sunt foarte mari, poţi pune câte două ouă sau doar un gălbenuş în plus.

Sare, piper, apoi un strat de cheddar ras... Şi îi bagi din nou în cuptor, la foc mediu, timp de vreo 20 de minute.







03 March, 2017

Ouă umplute cu ciuperci

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 8 ouă
- un borcan de ciuperci (200 g)
- un căţel de usturoi
- două linguri de maioneză
- mărar
- sare, piper

Cât timp fierbi ouăle vreo 10 minute, numa' bine speli ciupercile, le scurgi bine, le storci straşnic, le usuci pe prosoape de hârtie, apoi le toci mărunt.

Cureţi ouăle şi le tai în jumătăţi.

Gălbenuşul îl arunci peste ciuperci şi amesteci totul bine cu un pic de sare, piper, un căţel de usturoi pisat, două linguri de maioneză şi o lingură de mărar tocat.

Umpli jumătăţile de ou cu amestecul de mai sus şi le laşi la frigider cel puţin o oră.


16 February, 2017

Chinezărie #1 cu pui

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (patru porţii):
- un piept de pui
- 200 g tăieţei de orez
- un sfert de varză mică
- un ardei gras roşu
- un morcov mare
- 5-6 ciuperci mari
- sos de soia
- sos de stridii
- ulei, sare, piper

Pui la fiert o oală cu apă cu sare pentru tăieţei.

Tai carnea şi legumele în fâşii lungi şi subţiri. Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (sau wok) pui un pic de ulei şi prăjeşti mai întâi carnea până se rumeneşte un pic, apoi adaugi morcovul, ardeiul şi ciupercile şi le căleşti pe toate la foc mare câteva minute, amestecând încontinuu. Adaugi apoi şi varza. Nu căli legumele prea mult, totuşi, ca să rămână crocante. Spre sfârşit, adaugi trei linguri de sos de soia şi o lingură de sos de stridii. Plus nişte piper. (Sosurile sunt sărate, e posibil să nu mai fie nevoie de sare. Gustă !)

În paralel, fierbi (sau opăreşti) tăieţeii conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Când sunt gata, îi scurgi, îi arunci în tigaie, stingi focul şi amesteci bine totul.

Se serveşte fierbinte, dar merge bine şi rece.


22 January, 2017

Ruladă de somon

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- un aluat de foietaj
- somon afumat
- 250 g urdă
- 250 g smântână
- două legături de mărar
- un ou







03 October, 2016

Pilaf sârbesc

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- o ceapă mare
- un morcov mare
- un ardei capia
- un pumn de mazăre congelată
- o cană de orez (cu bob lung)
- două cuburi de supă de pui
- ulei, sare, piper

Toci mărunt ceapa, morcovul şi ardeiul şi, împreună cu mazărea, le pui la călit în 3-4 linguri de ulei, la foc iute, timp de 2-3 minute, într-un vas antiaderent (ceramic sau teflon).

Adaugi orezul şi îl căleşti şi pe el un pic, apoi pui două căni de apă (cu aceeaşi cană cu care ai măsurat orezul). Arunci în oală şi cuburile de supă.

Când începe să fiarbă, dai focul mic, îi pui capac şi pui ceasul să sune la 20 de minute. Spre sfârşit, amestecă din când în când, ca să nu se prindă. Tot acum e un moment bun să-l potriveşti de sare şi să-i pui şi un pic de piper.

Când sună ceasul, opreşti focul şi îl laşi un pic aşa, cu capac, să se odihnească.



17 July, 2016

Somon + prepeliţă = Somoneliţă (sau Prepelomon)

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- foaie de plăcintă
- ouă de prepeliţă
- icre de somon


12 July, 2016

Pui cu cartofi la cuptor

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- ciocănele de pui
- cartofi
- mozzarella rasă
- parmezan ras
- un pahar de smântână
- două ouă
- lapte
- unt
- sare, piper

Pui la fiert cartofii tăiaţi în cuburi mici. Între timp, prăjeşti ciocănelele pe toate părţile într-un pic de unt, până când s-au rumenit frumos, apoi le aşezi într-o tavă antiaderentă.

După ce cartofii au fiert 7-8 minute, îi răceşti sub jet de apă, îi scurgi bine şi îi răstorni peste ciocănele. Trânteşti nişte sare şi piper, apoi pui deasupra mozzarella rasă.

Baţi ouăle cu smântâna şi subţiezi un pic amestecul cu nişte lapte, apoi îl torni peste cartofi şi carne. Presari deasupra parmezan, apoi bagi tava în cuptorul bine încins, dar cu focul dat mic, timp de vreo 40 de minute, până când s-a rumenit frumos deasupra.






31 March, 2016

Ciorbă ardelenească de fasole verde cu afumătură

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 500 g fasole verde (galbenă, lată)
- 400 g de afumătură crudă
- 500 g smântână
- doi morcovi
- o ţelină mică
- o ceapă mare
- o căpăţână de usturoi
- o lingură de pastă de roşii
- o linguriţă de boia dulce
- o lingură de făină
- ulei, sare, piper
- o legătură de pătrunjel
- o legătură de mărar

Scoţi afumătura de pe os (dacă e cazul), o tai în fâşii subţiri şi o pui la fiert. O fierbi vreo jumătate de oră, timp în care îi iei şi spuma.

După ce a fiert afumătura o juma' de oră, adaugi în oală fasolea. Tot acum pui şi morcovii şi ţelina, tocate ca pentru ciorbă, şi le laşi la fiert timp de vreo 30 de minute. Adaugi tot acum şi jumătate din usturoi, tocat mărunt.

Cât timp fierb legumele, separat căleşti ceapa tocată şi restul de usturoi tocat într-un pic de ulei. Adaugi pasta de roşii, boiaua de ardei, o lingură de făină şi două polonice de zeamă din ciorbă. Le amesteci bine şi le dai un clocot, apoi verşi tot în oala de ciorbă.

Acum e un moment bun să-i pui nişte piper şi s-o potriveşti de sare.

După ce au fiert legumele vreo 40 de minute, omogenizezi bine smântâna cu câteva polonice de ciorbă fierbinte, apoi o torni încet în oală, amestecând viguros. O mai dai într-un clocot şi apoi stingi focul.

Pui pătrunjelul şi mărarul tocate, îi aşezi un capac şi o laşi un pic să se odihnească.

Merge bine cu ardei iuţi, cruzi sau muraţi.


08 March, 2016

Tăieţei cu varză

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- o varză mijlocie
- 200 g de tăieţei
- o ceapă albă, mare
- 3 linguri de ulei
- sare, piper

Toci (sau razi) fin varza, o freci cu un pic de sare şi o laşi vreo juma' de oră să se înmoaie un pic.
Într-o oală încăpătoare, prăjeşti în ulei ceapa tocată mărunt şi, când s-a "sticlit", adaugi varza scursă bine de zeama pe care şi-a lăsat-o.
Căleşti varza mult şi bine, vreo 40 de minute, până când s-a evaporat toată apa lăsată, iar varza s-a înmuiat, a scăzut şi s-a închis la culoare.
Între timp, fierbi tăieţeii în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj.
Adaugi peste varză tăieţeii clătiţi cu apă rece şi scurşi bine, şi amesteci cu grijă.
Adaugi piperul măcinat (cam o lingură zdravănă) şi potriveşti şi de sare.
Merge bine fierbinte, dar şi mai bine merge rece.


30 October, 2015

Tartine cu icre de somon

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- pâine feliată, prăjită
- smântână
- icre de somon
- mărar tocat



12 July, 2015

Ciocănele de pui crocante

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- ciocănele de pui
- făină sau pesmet
- lapte
- două ouă
- 100 g fulgi de porumb (fără zahăr)
- două linguri de parmezan ras
- boia dulce
- sare
- ulei

Înainte de orice, porneşti cuptorul şi îl încingi bine.

Pisezi fulgii de porumb şi îi amesteci cu parmezanul, o linguriţă de boia dulce şi o linguriţă de sare. Dacă vrei ca ciocănelele să fie picante, poţi înlocui boiaua dulce cu boia iute sau, dacă ai sânge-n tine, cu piper de Cayenne.

Speli ciocănelele de pui, apoi le usuci pe prosoape de hârtie. Le treci pe rând prin lapte, făină (sau pesmet), ou bătut şi fulgii de porumb, apoi le aşezi într-o tavă, pe hârtie de copt, în aşa fel încât să nu se atingă între ele. Le stropeşti cu un pic de ulei.

Bagi tava în cuptor, dai focul mic de tot şi le laşi în pace timp de 45-50 de minute.

Merg bine cu cartofi prăjiţi şi cu un sos de usturoi făcut cu iaurt sau smântână.


29 June, 2015

Tigaie picantă cu pui

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente (două porţii):
- un piept de pui dezosat, fără piele
- două cepe
- un ardei gras roşu
- un ardei iute
- 3-4 căţei de usturoi
- o jumătate de pahar de vin alb
- sos de soia
- curry
- ulei
- sare, piper

Tai carnea în fâşii subţiri şi o rumeneşti într-un pic de ulei într-o tigaie încăpătoare şi antiaderentă (teflon sau ceramică). După ce s-a rumenit, o scoţi din tigaie şi o laşi deoparte.

În uleiul rămas în tigaie arunci ceapa şi ardeiul gras tăiate în bucăţi mari, plus ardeiul iute tăiat rondele, şi le căleşti 2-3 minute la foc iute.

Adaugi usturoiul tăiat rondele, vinul, două linguri de sos de soia, un vârf de linguriţă de curry şi carnea de pui. Le laşi pe foc potrivit câteva minute, amestecând încontinuu, până când vinul s-a evaporat, iar sosul s-a dus aproape de tot.

O potriveşti de sare, pui şi nişte piper şi o serveşti fierbinte. Merge servită fie simplă, fie cu orez sau cartofi la cuptor cu usturoi.


13 April, 2015

Rulouri cu salam şi brânză

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- un pachet de aluat de foietaj
- 150 g salam picant (chorizo sau salchichón)
- mozzarella
- un ou







24 March, 2015

Salată de paste cu ton

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 200 g paste
- o cutie de ton în apă
- o cutie mică de mazăre
- o cutie mică de porumb
- 2-3 linguri de maioneză
- zeamă de lămâie
- sare, piper

Pui pastele la fiert în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj.

Cât timp fierb pastele, scurgi bine porumbul şi mazărea. Tonul, scurs bine de apă, îl mărunţeşti cu o furculiţă.

Scoţi pastele şi le răceşti sub jet de apă rece, apoi le laşi să se scurgă bine.

Le amesteci pe toate într-un castron, potriveşti de sare şi piper după gust, apoi laşi salata la frigider cel puţin o jumătate de oră.


15 February, 2015

Supă-cremă cu pui şi ciuperci

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- un piept de pui
- 500 g de ciuperci
- 4-5 cartofi mari
- un morcov mare
- o ţelină cât pumnul
- o ceapă mare
- 3-4 căţei de usturoi
- o legătură de pătrunjel
- ulei de măsline
- sare, piper

Faci o supă-cremă de cartofi, aşa ca aici.

Cât timp fierb toate alea în legea lor, tai carnea de pui în fâşii subţiri. Şi ciupercile, la fel.

Pui carnea la prăjit într-un pic de ulei, la foc iute, amestecând încontinuu. După câteva minute, adaugi şi ciupercile şi le prăjeşti pe toate la un loc, până când carnea s-a rumenit frumos.

Când supa e gata, verşi în ea carnea şi ciupercile (scurse de ulei).

O potriveşti de sare, pui şi nişte piper. Arunci în ea pătrunjelul tocat şi o laşi juma' de oră cu capac, să se odihnească.

Merge bine cu crutoane.





28 November, 2014

Penne siciliene "al forno"

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente pentru două porţii:
- 200 g penne
- o ceapă
- un ardei gras roşu
- o jumătate de piept de pui
- 100 g bacon
- 100 g ciuperci (la borcan)
- mozzarella rasă
- parmezan ras
- un pahar mic de smântână
- vin alb
- pastă de roşii
- usturoi
- ulei
- unt
- sare, piper

Fierbi pennele conform instrucţiunilor de pe ambalaj.

Pieptul de pui şi baconul tăiate în fâşii subţiri şi ceapa tocată mărunt le prăjeşti într-un pic de ulei.

Stingi cu un pahar de vin alb, apoi adaugi ardeiul gras tăiat în fâşii şi ciupercile feliate. Le laşi să fiarbă câteva minute.

Adaugi o lingură de pastă de roşii şi laşi totul pe foc, până când scade sosul.

Adaugi smântâna şi amesteci bine.

Acum adaugi pennele şi usturoiul tocat şi le mai laşi pe foc un minut, amestecând bine.

Transferi totul într-un vas termorezistent uns cu unt şi pui deasupra mozzarella şi parmezan rase.

Bagi vasul în cuptorul preîncălzit şi îl laşi la foc potrivit până când se rumeneşte frumos.


22 November, 2014

Iepure la cuptor

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- doi iepuri
- 300 ml vin alb
- 300 ml supă de vită
- 2-3 morcovi
- 5-6 căţei de usturoi
- ulei
- sare
- piper

În tava unsă cu un pic de ulei aşezi carnea porţionată, peste care pui sare, piper, rondele de morcovi şi usturoiul tăiat felii.

Mai pui deasupra un pic de ulei, pui şi supa de vită şi vinul, apoi acoperi tava cu o folie de aluminiu.

Bagi tava în cuptorul bine încins şi o laşi la foc mic timp de o oră jumate. Apoi îndepărtezi folia şi mai laşi tava în cuptor, tot la foc mic, încă o oră, cu grijă să stropeşti carnea din când în când cu sos din tavă.

Merge bine cu cartofi (făcuţi cum vrei tu) sau cu orez şi cu ciuperci murate.




07 October, 2014

Supă-cremă de mazăre

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- doi cartofi mari
- un morcov mare
- o ţelină cât pumnul
- 800-900 g de mazăre congelată
- o ceapă mare
- 3-4 căţei de usturoi
- ulei de măsline
- sare, piper

Căleşti usturoiul şi ceapa tocate într-un pic de ulei de măsline, până când se înmoaie puţin. Adaugi legumele tocate şi mazărea, le acoperi cu apă şi, după ce începe să clocotească, laşi oala la fiert pe foc mic, cu capac, timp de 40 de minute.

Pasezi legumele cu blenderul, completând cu apă fierbinte cât e nevoie ca să iasă supa la consistenţa de supă-cremă.

O potriveşti de sare, pui şi nişte piper.

Merge bine cu crutoane.


12 September, 2014

Supă-cremă de cartofi

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- 4-5 cartofi mari
- un morcov mare
- o ţelină cât pumnul
- o ceapă mare
- 3-4 căţei de usturoi
- o legătură de pătrunjel
- ulei de măsline
- sare, piper

Căleşti usturoiul şi ceapa tocate într-un pic de ulei de măsline, până când se înmoaie puţin. Adaugi legumele tocate, le acoperi cu apă şi, după ce începe să clocotească, laşi oala la fiert pe foc mic, cu capac, timp de 40 de minute.

Pasezi legumele cu blenderul, completând cu apă fierbinte cât e nevoie ca să iasă supa la consistenţa de supă-cremă.

O potriveşti de sare, pui şi nişte piper. Arunci în ea pătrunjelul tocat şi o laşi un pic cu capac, să se odihnească.

Merge bine cu crutoane.


20 August, 2014

Supă-cremă de broccoli

Salivezi după o mâncare din aia ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant cu specific românesc ?
E momentul să încetezi cu prostiile, să pui pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi să pleci la piaţă.

Ingrediente:
- doi cartofi mari
- un morcov mare
- o ţelină cât pumnul
- 600-700 g de broccoli (proaspăt sau congelat)
- o ceapă mare
- 3-4 căţei de usturoi
- o legătură de pătrunjel
- ulei de măsline
- sare, piper

Căleşti usturoiul şi ceapa tocate într-un pic de ulei de măsline, până când se înmoaie puţin. Adaugi legumele tocate, le acoperi cu apă şi, după ce începe să clocotească, laşi oala la fiert pe foc mic, cu capac, timp de 40 de minute.

Pasezi legumele cu blenderul, completând cu apă fierbinte cât e nevoie ca să iasă supa la consistenţa de supă-cremă.

O potriveşti de sare, pui şi nişte piper. Arunci în ea pătrunjelul tocat şi o laşi un pic cu capac, să se odihnească.

Merge bine cu crutoane şi ardei iute. Vara, o poţi servi şi rece, de la frigider.