12 October, 2021

Linte cu cârnaţi afumaţi

Băleşti după o mâncare ca la mama acasă ?
Singura soluţie care îţi vine în minte
e să cauţi pe net un restaurant românesc ?
Încetează cu prostiile, pune pe tine
un tricou şi nişte tenişi şi du-te la piaţă !

Ingrediente:
- un fir de cârnat afumat
- 500 g linte verde
- două cepe
- doi morcovi
- un ardei gras roşu
- un pahar de suc de roşii
- doi căţei de usturoi
- o lingură de boia dulce
- o legătură de mărar
- ulei, sare, piper

Pregătirea:
Pui la fiert apă (cam 1,5 l). Tai cârnatul în felii subţiri (şi îl guşti, ca să ştii cât e de sărat). Toci mărunt ceapa, şi mai măricel morcovii şi ardeiul. Speli bine lintea în apă rece şi o laşi la scurs. Cureţi usturoiul, toci mărarul.

Prepararea:
Într-un vas antiaderent încăpător, pui cârnatul feliat la rumenit într-un pic de ulei. Când s-a rumenit, adaugi ceapa şi morcovii şi le laşi acolo până când ceapa s-a înmuiat. Adaugi ardeiul tocat şi îl rumeneşti şi pe el câteva minute.

Adaugi sucul de roşii, boiaua, sare şi piper, şi le amesteci bine. Torni în oală lintea scursă bine şi un litru de apă clocotită. Când mâncarea începe să fiarbă, îi pui un capac, dai focul mai mic şi setezi ceasul la 25 de minute.

Când timpul s-a scurs, opreşti focul. Adaugi usturoiul (tocat sau zdrobit) şi mărarul, şi amesteci bine. Mâncarea trebuie să pară apoasă, fiindcă lintea va mai absorbi din apă. Dacă pare prea scăzută, poţi să mai adaugi un pic de apă clocotită.

Pune-i la loc capacul şi las-o să se odihnească cel puţin 20'.
Făcută fără carne, merge bine ca garnitură la friptură de pui sau de curcan.

P.S.
1. Raportul dintre linte şi apă trebuie să fie 1:2 (în greutate)
2. Pentru celelalte tipuri de linte, timpul de fierbere este:
- linte roşie: 15 minute
- linte galbenă: 35 de minute
- linte neagră: 45 de minute



No comments:

Post a Comment